Okončani pregovori sa sindikatima: Goraždanski policajci imat će veće plaće

Pregovori sa sindikatima policije MUP-a BPK Goražde uspješno su okončani, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

To je bio i zahtjev dva sindikata koja djeluju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde.

S obzirom da je Vlada BPK Goražde pokrenula proces usklađivanja obavezujućih normativnih propisa kada je riječ o usklađivanju plaća, što je učinjeno i za državne službenike i namještenike, zaposlenike osnovnog i srednjeg obrazovanja, zaposlene u zdravstvu, zajednički zaključak je da se u narednih nekoliko dana iznađu sredstva za usklađivanje plaća i policijskih službenika, te da se definiše rok od kada bi počela zakonska primjena.

Prijedlog s kojim su se složili pregovarački tim Vlade BPK Goražde i sindikati policije je da primjena koeficijenata po federalnom zakonu, odnosno njihov obračun počne onog momenta kada se za to obezbijede sredstva, odnosno preusmjere za tu namjenu.

Armin Mandžo, ministar MUP-a BPK Goražda naglasio je da je ovo prilika da se nakon 12 godina primjene koeficijenti po federalnom zakonu, a u narednih nekoliko dana slijedi potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić je izrazio zadovoljstvo usklađivanjem plaća i naveo je da su policijski službenici u BPK-a u najlošijoj situaciji u FBiH te da je ovo historijski dan za policiju u Goraždu.