Ramazanskim vozićem mališani iz Goražda pozdravili dolazak odabranog mjeseca

Više od 250 mališana u pratnji roditelja, sa svjetlećim rekvizitima u rukama, simbolizirajući džamijske kandilje, prošetalo je ulicama Goražda, radosno dočekujući odabrani mjesec. Treći “Ramazanski vozić”, nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, organizirali su roditelji okupljeni u neformalnoj grupi Roditelji za napredne akcije iz Goražda, a domaćin ove neobične manifestacije je Medžlis IZ Goražde.

– Ponovo se radujemo druženju djece i roditelja i zajedničkom, svečanom dočeku našeg najdražeg gosta. Na samoj organizaciji radilo je nas devet volonterki, Adela Spahović – Mirvić, Adisa Dragolj, Amina Ferhatović – Rikalo, Aziza Forto, Azra Mašala – Adilović, Emina Matuh – Delahmet, Muamera Muflizović – Kurić, Selma Muratspahić – Haljković i ja, a pomogli su nam i naši muževi. Imamo podršku Medžlisa IZ Goražde. Ideja o Ramazanskom voziću je prije nekoliko godina inicirala organizacija “ISRA” u Sarajevu, a kasnije su to prihvatili i drugi gradovi. Naša zajednička želja je da ova lijepa priča preraste u tradiciju – kazala nam je članica neformalne grupe, Delila Klovo – Kajić.


Nakon okupljanja i prigodnog programa ispred Centra za kulturu, „Ramazanski vozić“ prošetao je do Sinanbegove džamije, gdje je klanjanjem akšam namaza dočekan ramazan, a u haremu džamije organiziran je i slatki sto i druženje za djecu. Svoj drugi javni nastup u programu manifestacije imao je hor „El Kewser“.

avaz