Amel ef. Kozlić, glavni imam MIZ Rogatica: Naša vjera nas ohrabruje i kazuje nam kojim putem trebamo ići

Kompletne ramazanske aktivnosti odvijat će se u četiri džemata na području Medžlisa – u Šudžaudinovoj džamiji, Kramer selu, Kukavicama i Batovu

U musafirhani u kompleksu Čaršijske ili Šudžaudinove džamije u Rogatici večeras će biti priređen prvi od ukupno osam iftara koji će tokom ramazana biti organizirani u novoizgrađenom objektu.

Prema riječima Amela ef. Kozlića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Rogatica, kompletne ramazanske aktivnosti odvijat će se u četiri džemata na području Medžlisa – u Šudžaudinovoj džamiji, Kramer selu, Kukavicama i Batovu.

– U ostalih 12 džemata u toku ramazana organizirat ćemo po jedan zajednički iftar i klanjanje teravih – namaza. Za razliku od prethodne dvije godine, ove godine smo u mogućnosti da organiziramo naše zajedničke iftare u džematima, a posebno nas raduje što ćemo ovog Ramazana naše iftare organizirati u novom objektu musafirhane – kaže Kozlić.

Mukabela će se, nakon podne namaza, učiti u Čaršijskoj džamiji i džematu Kramer selo, a prigodnim programima, uz učešće polaznika mektebske pouke, planirano je obilježavanje mubarek noći u Ramazanu.

Nada i putokaz

– Hvala Allahu, nakon godina pandemije, usred svih sigurnosnih i ekonomskih prijetnji, ovog ramazana smo kroz naša druženja i aktivnosti u prilici da jedni druge podsjetimo na obavezu optimističnog i pozitivnog pristupa životu i životnim iskušenjima. Na to nas upućuje naša vjera. To nam daje nadu, ohrabruje nas i kazuje nam kojim putem treba ići, bez obzira kakve okolnosti bile. Ovo bi ustvari trebao biti naš ramazanski moto – poručuje Amel ef. Kozlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rogatica.

Avaz