Obilježen Međunarodni dan dječije knjige

U organizaciji Narodne biblioteke Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu je danas obilježen 2. april Međunarodni dan dječije knjige.

Učenici osnovnih škola, mališani iz goraždanskih vrtića i parka Plavi cvijet, Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” te članovi “Sunčanog razreda” nastojali su ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju.

Rukovodilac Narodne biblioteke Mubera Čavčić podsjetila je da se ovaj datum obilježava širom svijeta te da je izabran na sam rođendan Hansa Cristiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.

“ U toku pandemije ova manifestacija je bila obustavljena, ali I  tada je postojao mobilni tim koji je obilazio čitaoce i distribirao knige. Sada nastavljamo ovu tradiciju kako bi doprinijeli  popularizaciji knjige i čitanja generalno, a polazimo upravo od te najmlađe populacije koja u najranijem djetinjstvu treba da stekne naviku za čitanje jer ipak knjiga kad se čita I listovi kada se fizički osjete to je nešto drugo u odnosu na digitalnu knjigu koju mnogi danas preferiraju” – istakla je Čavčić.

Ocjenila  je da se u današnjoj digitalnoj eri, sve manje poseže za knjigom

“ Ukupno u našoj dječijoj I biblioteci za odrasle imamo standardan broj članova, njih  manje od 300, a nažalost navika čitanja se ni tokom pandemije nije popravila. Narodna biblioteka može se pohvaliti velikim knjižnim fondom od preko 51.000 bibliotečkih jedinica od čega preko 25.000 naslova. Imamo čak i neke naslove koje nema ni matična Nacionalna biblioteka” – istakal je Čavčić.

Na današnjoj manifestaciji dodjeljeni su I pokloni I zahvalnice najmlađem I najstarijem čitaocu Narodne biblioteke. Alan Smailhodžić rođen je 2017. Godine, dok je najstarija aktivna čitateljka Fadila Kuljuh rođena 1943. godine.