Posebnost mjeseca posta: Zajednički iftari i molitve u prelijepoj Aladži

Fočanska ljepotica Aladža i ovog ramazana je mjesto u kojem se vjernici okupljaju u molitvi i na zajedničkim iftarima.

Pripremaju se u kompleksu Aladže, a u svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Foča bit će organizovan bar po jedan zajednički iftar, te iftari u svim povremenim džematima kao i mukabele u svim stalnim džematima.

Obnovom Aladže, Foča je zauzela značajno mjesto u svetom mjesecu muslimana sa područja Muftijstva goraždanskog, ali i šire. Šarenu džamiju tokom mjeseca posta svakodnevno posjećuju vjernici koji prisustvuju dnevnim namazima, a posebno teravijama i iftarima, koji se organiziraju u Aladži.

“Posebno se radujemo što u svim našim džematima dočekujemo naše drage musafire iz svih krajeva ove divne zemlje BiH i svijeta te zajednički iftarimo u kompleksu Aladža džamije gdje se pripremaju iftari. Naše džematlije iz cijelog svijeta organizuju iftare koji se pripremaju u kompleksu Aladža džamije u Foči i distribucija se vrši preko naših imama, naših džematlija u sva mjesta, gdje postoji mogućnost, na području Medžlisa”, ističe Miralem efendija Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Dodaje da su se konačno vratili na vrijeme od prije pandemije te da svoje aktivnosti ne prilagođavaju nikakvim preporukama kao što je to bio slučaj u prethodne dvije godine. S druge strane, vrijeme izazova nikad ne prestaje pa je i dalje prisutna uznemirenost džematlija zbog dešavanja u zemlji i svijetu. Ipak mjesec posta ima svoju posebnu milost.

“Osjetila se uznemirenost naših džematlija zbog svih ovih dešavanja u Bijeljini, Gacku, Foči, Prijedoru, Brčko distriktu i sada je prisutna uznemirenost zbog rata u Ukrajini, ali i dalje smo mi ponosni Bošnjaci, koji se samo Allahu klanjaju, samo od njega traže, ali se njega i boje. Dragi vjernici, stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla. Neka nas Ramazan ojača u tome. Molimo Gospodara da naša djela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i cijelome ummetu. O vrijednostima i odlikama mjeseca ramazana mnogo toga je rečeno i napisano pa je teško reći ili dodati bilo šta novo u tom smislu. To je mjesec u kojem je objavljen Kur'an, mjesec u kome se otvara Džennet, a zaključava Džehennem, mjesec ibadeta. Ramazan u Foči poseban jer su naše džamije tokom mjeseca Ramazana ukrašene svojim klanjačima, vrata džamije su konstantno otvorena, naša srca su ispunjena toplinom, darežljiviji smo, naše džematlije se okupljaju na zajedničkim iftarima,svoj zekat i sadekatul-fitr izdvajaju u svojim džematima”, ističe ef. Hodžić.