Zvanično potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima policije MUP-a BPK Goražde

Pregovarački timovi Sindikata policije I Uprave policije te Vlade Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde okončali su pregovore oko potpisivanje novog kolektivnog ugovora – potvrdio je na današnjoj pres – konferenciji  ministar unutrašnjih poslova Armin Mandžo.

Naglasio je da su pregovori okončani na obostrano zadovoljstvo te da su ispunjeni zahtjevi oba sindikata o usklađivanju plata policijskih službenika sa onima na nivou FBiH.

“ U petak smo uspješno okončali pregovore I postigli dogovor sa sindikatima koji djeluju unutar MUP-a BPK. Zahtjevi sindikata su bili jasni I  oni su željeli da se njihovi koeficijenti izjednače sa važećim u FBiH.  Mi kao pregovarački tim održali smo niz sastanaka I konačno uspjeli da se dogovorimo I ispoštujemo zahtjeve policijskih službenika kojima će po prvi put u posljednjih 15 godina place biti usklađene sa federalnim koeficijentima” – kazao je Mandžo.

Naglasio je da će novi kolektivni ugovor, čije se zvanično potpisivanje očekuje tokom ove sedmice, biti važeći za sve uposlenike MUP-a BPK

“ Bitno je naglasiti da smo trenutni koeficijnet  za običnog policajca koji je iznosio 1,65 povećali na 2,70, što je koeficijent koji odgovara federalnom zakonu. Na osnovu ovog dogovora, povećanje plaća kretaće se u rasponu od 233 KM za čin policajca  do 700 KM za glavnog generalnog inspektora policije, što je  jako  značajno za policijske službenike, koji obavljaju jedan od najsloženijih I najopasnijih zadataka, a to je zaštita ljudi I imovine” – precizirao je on.

Pregovarački tim Vlade BPK Goražde i sindikati policije složili su se  da primjena koeficijenata po federalnom zakonu,  počne onog momenta kada se za to obezbijede sredstva.

“ Obzirom da je potrebno preko 350.000 KM da bi se ispoštovao ovaj dogovor, neophodno je da se izvrše preusmjerenja unutar Vlade, kako bi se obezbjedila potrebna novčana sredstva. Nadamo se da ćemo to uspjeti do maja, dok je krajnji rok juni I vjerujemo da ćemo ispoštovati postignuti dogovor” – kazao je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

I predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić koji je protekle sedmice prisustvovao sastanku pregovaračkih timova,  izrazio je zadovoljstvo usklađivanjem plaća. Naveo je da su policijski službenici u BPK-a u najlošijoj situaciji u FBiH te da je ovo historijski dan za policiju u Goraždu.