Raspisan javni poziv: Za podsticaje u poljoprivredi na području BPK ove godine 350.000 KM

 

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je raspisalo javni poziv za dodjelu sredstava po program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2022. godinu.

Resorni ministar Haris Salković pojašnjava da je programom predviđeno znatno više sredstava u ove namjene od prvobitno planiranih,  sve s ciljem zaustavljanja rasta cijena, posebno osnovnih životnih namirnica.

“Umjesto planiranih 250.000 KM,  za podsticaj u poljoprivredi na području BPK u ove namjene biće utrošeno 350.000 KM a napravili smo izmjene zbog krize u kojoj se nalazimo i narušenih tržišnih odnosa. Uvećani iznos od 100.000 maraka namjenjen je za podršku poljoprivrednicima koji su zasijali ili će zasijati žitarice , krompir ali druge poljoprivredne kulture” – pojasnio je Salković

Pravo na podsticaje  mogu ostvariti  registrirani samostalni poljoprivredni proizvođači ali i fizička lica koji su gazdinstvo prijavili u gradskoj upravi.

“  Akcenat je na registrovanim samostalnim poljoprivrednim proizvođačima, a mogu aplicirati i fizička lica koja imaju registrovano gazdinstvo I prijavljenu sjetvu za što nam trebaju dostaviti potvrdu. Bazirali smo se najviše na biljnu proivodnju I neke  kriterije  smo prilagodili. Ranije su se podržavali veći usjevi od 3 dunuma I više, a sada smo to smanjili što se tiče pšenice I krompira da se mogu prijaviti I sa jednim dunumom, kako bi što više aplikanata ostvarilo pravo  I dosta veću podršku smo planirali u tom dijelu” – kazao je ministar privrede BPK Goražde.