Dr. Bičo: U BPK Goražde vodeća oboljenja kao I na globalnom nivou

Porast malignih te oboljenja srca I respiratornog sistema vodeća su oboljenja I na području Bosankopodirnjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Povodom 7. Aprila koji se obilježava kao Svjetski dan zdravlja, ona je napomenula da su poremećaji klimatskih promjena, onečišćenje zraka i neadekvatno odlaganje otpada, uzroci oboljenja koja su u porastu od globalnog do lokalnog nivoa

“    Kontinuirano se bilježi  porast oboljenja kao što su karcinomi, respiratorni problemi  i srčana oboljenja, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 miliona smrtnih ishoda na godišnjem nivou imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o okolišu.  Nažalost mi nemamo dovoljno razvijenu svijest kada je u pitanju očuvanje životne sredine” – istakla je ona.

Podsjetila je da se širom svijeta svake godine, sedmi dan četvrtog mjeseca obilježava kao  Svjetski dan svjesnosti i potrebe ukazivanja na značaj održavanja, prevencije, čuvanja, ali i održavanja zdravlja, zdravim životnim navikama.

“ Svjetska zdravstvena organizacija ove godine je Svjetski dan zdravlja posvetila upravo pitanju trenutnog stanja naše planete i uticaju  nepovoljnih faktora okoliša na zdravlje ljudi sa sloganom “Naša planeta, naše zdravlje” koji je usmjeren na problem koji je izražen i koji ostavlja posljedice na zdravlje ljudi. Time se nastoji  ukazati na bezbroj faktora koji utiču na zagađenje životne sredine čime dolazi do porasta nekih oboljenja I uticaja na javno zdravstvo. Od pojedinca do globalne zajednice, najbitnija je prevencija I moramo svi kao pojedinci biti odgovorni I zajedno doprinijeti suzbijanju faktora koji negativno utiču na naše zdravlje. Morat će se djelovati brzo jer zbog poremećaja klimatskih uslova, neka oboljenja koja su bila karakteristična samo za određena područja, pojavljuju se I u drugim”- mišljenj aje direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.