Prvi Specijal Karate KUP u Goraždu 21.maja

 

Goražde će 21. maja  biti domaćin prvog  Specijal Kupa u karateu. Pripreme za taj sportski događaj već su počele, a uskoro  će biti otvorene i prijave na nivou  Karate saveza  Federacije BiH. Organizator je Karate klub “Specijal”  u kojem očekuju da će u grad na Drini doći veliki broj sportista iz  BiH i susjednih zemalja.

Trener KK “Specijal” Ermin Mandžo podsjeća da se taj događaj trebao održati prošle godine, ali da je otkazan zbog epidemiološke situacije

– U ovoj godini ponovo smo aplicirali prema federalnom i državnom savezu, koji su  pozitivno odgovorili na  zahtjev,  te 1. Goražde Specijal Kup, uvrstili u kalendar takmičenja.  Pripreme su počele, a uskoro će biti otvorene i prijave. Očekujemo da ćemo ugostiti veliki broj učesnika  i već imamo veliki broj upita iz sportskih klubova u koje mi odlazimo   na takmičenja – kazao je Mandžo.

Organizatori takmičenje najavljuju kao jedno od značajnijih koji će se desiti u Goraždu.

–  Gradska dvorana “Mirsad Hurić” ima odlične uslove za ovaj događaj jer posjeduje jednu veliku salu i dvije pomoćne, za razliku od onih gdje mi učestvujemo na takmičenjima u drugim gradovima.  Moramo biti spremni da ugostimo veliki broj učesnika – naveo je on

Dodao je da su  aplicirali  i prema sudijskoj komisiji Karate saveza FBiH, koja je već napravila procjene da će u gradskoj dvorani biti oko pet borilišta za što je potrebno oko 40 sudija.

– Tu su i najveći izdaci jer samo za sudije na pet borilišta je neophodno izdvojiti oko 7.000 KM zato što su to svjetske, evropske i balkanske sudije. Za razliku od drugih sportova, karate ima propozicije gdje mora bit takva procedura. Očekujemo veliki broj takmičara tako da ćemo vjerujem jednim dijelom kroz kotizacije da to kompenziramo, ali ključnu podršku očekujemo od Vlade BPK gdje smo u razgovorima s premijerkom dobili obećanje da će podržati ovu manifestcaiju maksimalno, u skladu sa mogućnostima – trener KK “Specijal”.

Takmičenje će biti održano u svim kategorijama, za djecu, kadete, juniore i mlađe seniore U-21,  a  u revijalnom dijelu, prema planu organizatora,  na borilišta će izaći i šampioni uzrasta od 6 do 8 godina,  za koje je takođe kao i u službenom dijelu takmičenja, predviđena dodjela medalja i pehara. Uz nagrade za najuspješnije sportiste na 1. Goražde Specijal Kupu bit će dodijeljena i posebna priznanja za tri kluba sa najvećim brojem učesnika.