Ramazan u goraždanskom muftijstvu: Mjesec škole u kome su Kur’an i riječi poslanika njeni učitelji

Vrata džamija na području goraždanskog muftijstva širom su otvorena ovog ramazana. Posebna atmosfera vlada nakon pandemijskih izazova i svih strepnji s kojima se suočavaju vjernici.

“Mi smo u Čajniču organizovali sve vjerske aktivnosti, atmosfera je dobra i vjernici su sretniji tokom Ramazana. Međutim, manji je broj džematlija i to je primjetno u svim džematima. Veliki broj naših džematlija je tokom pandemije preselio na Ahiret, a u manjem bh. entitetu nema mladih. Ovdje uglavnom žive stariji ljudi koji su se vratili na svoja ognjišta, a mladi su slabo zainteresirani i vezani za Čajniče. Postavlja se pitanje šta i kako u budućnosti kad sva starina umre? Pokušavamo na sve moguće načine vezati Čajničane za ovaj kraj, za njihovu rodnu grudu. Molimo Allaha dž.š. u ovim mubarek danima da nas u tome pomogne jer ipak postoje entuzijasti, kako u dijaspori tako i među našim privrednicima ovdje u BiH, koji mnogo pomažu naše aktivnosti. Nadam se da će nas i Allah sačuvati i pomoći na ovim prostorima”, kaže Avdo efendija Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Nedostaju mladi ljudi

Medžlis u Čajniču čine ukupno tri džemata, Čajniče, Batovo i Kapov Han i u sva tri se klanja. Efendija Šišić je u Čajniču i na Borajnu, a u preostala dva džemata su dva studenta, softe.

“Klanjaju se redovno teravije, džume, uči se mukabela poslije podne u Čajniču, a bar jednom ili dva put posjetimo džamije u Đakovićima i Hunkovićima u džematu Čajniče i mekteb u Karovićima i džamiji u Međurječju u džematu Batovo. Imamo i zajedničke iftare koje uglavnom finansiraju naši Čajničani, ali i drugi žele da se sjete svog topraka i učine nešto za naš Medžlis i povratnike. To puno znači ovim ljudima koji život osjete jedino u toku Ramazana, zato su nam bitne i softe, i iftari i druženja”, kaže efendija Šišić.

Vjernici iz Čajniča raduju se i skoroj rekonstrukciji džamije Sinan –paše Boljanića koja bi trebala donijeti novu nadu ovom kraju. Radovi, iako spori, su u završnoj fazi pa bi se otvaranje moglo očekivati tek u narednoj godini.

Za razliku od Čajniča mjesec posta u Rogatici, zbog blizine Sarajeva okupi više vjernika. Ramazanske aktivnosti odvijaju se u četiri džemata na području Medžlisa, u Šudžaudinovoj džamiji, Kramer selu, Kukavicama i Batovu.

Zajednički iftari u novoj musafirhani

“U ostalih 12 džemata u toku ramazana bit će po jedan zajednički iftar i klanjanje teravih – namaza. Za razliku od prethodne dvije godine, ove godine smo u mogućnosti da organiziramo naše zajedničke iftare u džematima, a posebno nas raduje što ćemo ovog Ramazana naše iftare organizirati u novom objektu musafirhane koji smo u prethodnom periodu izgradili u kompleksu Šudžauddinove džamije. Mukabela će se, nakon podne namaza, učiti u Čaršijskoj džamiji i džematu Kramer selo, a prigodnim programima, uz učešće polaznika mektebske pouke, planirano je obilježavanje mubarek noći u Ramazanu”, kaže Amel efendija Kozlić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rogatica.

Dodaje da su tradicionalne posjete najstarijim džematlijama, dok će onima koji su u potrebi biti obezbjeđeni i prehrambeni paketi

“Hvala Allahu nakon godina pandemije, usred svih sigurnosnih i ekonomskih prijetnji, ovog ramazana smo u prilici da jedni druge podsjetimo na optimističan i pozitivan pristup životu i životnim iskušenjima na koje nas upućuje naša vjera i koji daje nadu, ohrabruje i kazuje kojim putem treba ići bez obzira kakve okolnosti bile, ovo bi ustvari trebao biti naš ramazanski moto”, kaže efendija Kozlić.

Mjesec škole za dušu

Vrijednosti mjeseca posta koje ga čine odabranim mjesecom posebno dolaze do izražaja u vremenu globalne ekonomske i sigurnosne krize, kada su uzajamna podrška, solidarnost i povezanost važniji nego ikad.

“Ovo je mjesec škole za naše duše u kome su Kur’an časni i riječi Poslanika a.s. njeni učitelji. Učeći Kur'an vjernik liječi srce od mržnje, zavisti, zlobe i ljubomore. Ramazan je prilika da naše duše i srca kroz post i ibadete napojimo nadom u bolje sutra. Ramazan je blagost koji čovjeku donosi lijepe misli i uči ga da lijepo govori”, kaže nam Esad efendija Grabus, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Ovog ramazana hafisku mukabelu u Sinanbegovoj džamiji u Goraždu uči sedam hafiza iz Konje, Goražda i drugih bh. gradova. Mukabela se u Kajseriji uči nakon sehura, prije sabah namaza i nakon ikindije, dok se u džamiji Stara čaršija, čiji je imam Bećir efendija Herak ,uči i dječija mukabela.

“Ona je već postala tradicionalna mektebska mukabela koju uče polaznici mekteba uzrasta od 10 do 14 godina. Obzirom da je u Ramazanu poželjno što više učiti Kur'an na ovaj način slijedimo i tu praksu, a ujedno i djecu držimo u kondiciji, u navikama da ne zaborave naučeno. Posebno je intenzitet ibadeta i učenja Kur'ana poželjan u zadnjoj trećini Ramazana kada mnogi vjernici koji imaju mogućnost idu i zatvaraju se u Itikaf zadnjih deset dana Ramazana. To je prilika i da prošire svoje znanje, pa čak ponukaju mnogu djecu da se odluče učiti Kur’an napamet, da postanu hafizi. Imamo mnogo takvih slučajeva u našoj domovini. Djeca vole pažnju, a ako im pružimo priliku i na ovaj način to je za njih veliko”, kaže efendija Grabus.

Za oko 100 polaznika ovog mekteba organizovan je i zajednički iftar, jedan od najljepših goraždanskih iftara ovog ramazana.