Odbojkaški klub Goražde realizuje projekat “Mini odbojka za djevojčice”

Jedan od pet projekata iz Goražda podržan od strane Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 kojeg finansira EU, a implementira UNDP u saradnji sa gradskom upravom Goraždeje i projekat OK Goražde “Mini odbojka za djevojčice”. Tim povodom OK Goražde je na konferenciji za novinare predstavio projekat koji je inovativan na ovom području.

“Projekat mini odbojka za djevojčice je nešto novo u našem gradu, obzirom da se mini odbojka nikad nije igrala na ovim prostorima. Odlučili smo u klubu da jednostavno djevojčicama ponudimo nešto novo, da te ih vežemo za sport, pogotovo u ljetnom periodu kad nema takmičenja, a ujedno i da omogućimo da se uključe i da same mogu igrati mini odbojku nevezano za klub i za naše aktivnosti”, kaže Armin Herenda, voditelj projekta.

Projekat traje sedam mjeseci, što podrazumijeva aktivna četiri mjeseca treninga, i dva mjeseca utakmica.

“Djevojčice će biti svaki aktivne svaki vikend na način da ćemo formirati ekipe, po dvije starosne grupe da bi bile što ravnomjernije raspoređene jer je jednostavno interesantnije i da ne dođemo u situaciju da imamo ekipu koja dominira, nego da jednostavno jednu uravnoteženost budemo imali u svemu onome što se bude radilo na terenu. U ovom projektu osim članova kluba učestvuju i mlade sudije koje nemaju tako veliku mogućnost da sude. Ovo će im biti odlična prilika da imaju trening tako da budu spremni za ligaške utakmice i u narednom periodu”, kaže Herenda.

Herenda ističe da će realizacija projekat omogućiti i nabavku adekvatne opreme.

“To su posebni stubovi za mini odbojku, obzirom da se mogu montirati i van dvorane tako da u neko pogodno vrijeme možemo planirati i te aktivnosti na otvorenom. A posebno što razmišljamo da ovaj projekat proširimo na narednu godinu i ko zna možda napravimo neki Međunarodni turni. Sve zavisi opet od zainteresovanosti djevojčica za učešće. Jučer smo zvanično objavili poziv za prijavu djevojčica od osam do 16 godina, s tim što ovdje ne uključuje djevojčice koje su već uključene u klub, već one koje se do sada nisu bavile odbojkom kako bi i one bile dio ovog projekta”, kaže Herenda.

 

gorazdeonline.com