ReLOaD2: Za projekte pet goraždanskih udruženja više od 74.000 KM

U sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), danas su u Goraždu potpisani ugovori sa pet udruženja koja su ispunila uvjete tražene javnim pozivom. U ime Grada Goražda ugovore sa predstavnicima udruženja potpisao je gradonačelnik Ernest Imamović.

Kako je istaknuto, na javni poziv prijavljene su 34 aplikacije, od kojih je samo pet udruženja ispunjavalo propisane uslove. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 74.274  KM, od čega Grad Goražde učestvuje  sa 20 posto odnosno 15.600 KM, a Evropska unija  58.667 KM.

„ Mi smo  planirali utrošiti 240.000 KM ali obzirom da je sada prepoznato samo pet projekata, najavljujem i nove javne pozive te   pozivam sva ostala udruženja da se informišu u nadležnoj službi Grada Goražda na koji način se projekti pripremaju, gdje mogu ostvariti do 20.000 KM sredstava. Raduje nas saradnja sa UNDP-om i EU i podrška projektima naših udruženja koje pozivamo da što prije pripreme projekte i da ih što bolje  prezentuju“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Projekt menadžerica za ReLOaD2 program u BiH Sanja Bokun pojasnila je da je riječ o projektu jačanja odnosa između jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva.

„ Radimo na način da jačamo kapacitetete samih jedinica lokalne samouprave, njih 13 učestvuje u ovom projektu, na način da se transparentno dodjeljuju sredstva organizacijama civilnog društva i da one ta sredstva transparentno troše, u skladu sa lokalnim prioritetima odnosno napisanim projektima, i da sredstva budu usmjerena ka krajnjim korisnicima odnosno građanima“ – precizirala je Bokun.

Sredstva za projekte u Goraždu dobili su „Irma Art Studio“ sa projektom „Umjetnost za budućnost“  vrijedan 12.382 KM, Odbojkaški klub (OK) Goražde za projekat „Mini odbojka za djevojčice“ vrijedan 19.655 KM, dok će  Sportski fudbalski klub (SFK) “Libero” implementirati  projekat „Reci “Da” ženskom fudbalu“ u vrijednosti 19.202 KM.

Centar za sport i rekreaciju Goražde dobio je sredstva u iznosu od 13.655 KM za projekat     „Korektivna gimnastika za djecu sa tjelesnim deformitetom“  a Udruženje “Svjetlost Drine” apliciralo je sa projektom „ Pomoć i samopomoć kroz psihoterapijsku grupu“ u vrijednosti 10.165 KM.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ima za cilj osnaživanje civilnog društva i podsticanje mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenju odluka. Na ovaj način nastoje se podstaći i lokalne vlasti da koriste javno finansiranje na transparentan i razvojno orijentisan način, prepoznajući lokalne potrebe i prihvatajući projektno zasnovan pristup. Također, projekat promoviše angažovanje mladih i podržava sprovođenje omladinskih inicijativa, te se radi na poboljšanju njihovih ekonomskih perspektiva u partnerskim lokalnim zajednicama.

U Bosni i Hercegovini, ReLOaD2 će djelovati u 13 partnerskih jedinica lokalne samouprave: Grad Bihać, Grad Prijedor, Grad Gradiška, Općina Centar Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Opština Rudo, Općina Vitez, Grad Goražde, Grad Istočno Sarajevo, Grad Mosta, Općina Prozor Rama, Opština Gacko, Opština Ugljevik.