Javni poziv projekta EU4AGRI vrijedan 3,2 miliona KM

 

Prijave od 5. maja do 7. juna

–  Projekat EU4AGRI održao je informativnu sesiju u Goraždu povodom objavljenog javnog poziva, vrijednog 3,2 miliona KM  za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete  i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

EU4AGRI je projekat EU vrijedan 20,25 miliona eura koji traje od 2020. do 2024. godine  čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Kroz projekat je do sada podržano 45 investicija bh. poljoprivrednika i poduzeća ukupne vrijednosti 10,7 miliona maraka od čega je 6,3 miliona finansirala EU.

„Ovaj javni poziv je u vrijednosti 3, 2 miliona KM i obzirom da se stuacija sa Covidom malo smirila, nadamo se da ćemo se kroz ove info sesije približiti potencijalnim korisnicima, odgovoriti na sve nedoumice i imati što kvalitetnije implementirana ova sredstva“ – kazala je saradnica u projektu EU4AGRI Saša Kotlica

Kako je pojašnjeno, na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava EU mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu. Po jednom javnom pozivu može se podnijeti samostalno samo jedna prijava, dok isti podnosioci kroz mjere podrške projekta EU4AGRI mogu biti podržani do tri puta, uzimajući u obzir sve javne pozive u četverogodišnjem periodu.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 350.000 KM. Prijave po aktuelnom javnom pozivu  se mogu podnijeti od 5. maja do 7. juna isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba.

„ Razlog zašto smo na terenu je činjenica da nažalost imamo veliki broj neuspjelih prijava  i zato smo sada u funkciji svih potencijalnih korisnika, da im olakšamo proces podnošenja prijave i pripremanja aplikacija za naš javni poziv. Što se tiče prerađivačke industrije ovo je već treći poziv koji se objavljuje u sklopu projeka EU4AGRI i nadamo se da ćemo do 2024. Godine imati dosta uspješnih projekata i iz ovog grada“ – navela je Kotlica.

Projekat provode i sufinansiraju razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BIH i Češka razvojna agencija (CzDA),  a pored Goražda info sesije će biti održane u još 20 gradova širom Bosne i Hercegovine.