U Goraždu obilježen 15.april Dan Armije RBIH

Povodom 15. Aprila Dana Armije RBiH u Goraždu je danas odata počast šehidima I poginulim braniocima te ubijenoj djeci Goražda.

Delegacije izvršne I zakonodavne vlasti, Oružanih snaga BiH I boračkih udruženja položile su cvijeće na centralnom šehidskom mezarju Kolijevke na spomenik poginulim pripadnicima policije ispred zgrade kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Nakon intoniranja državne himne cvijeće je položeno I na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. Godina.

Uz podsjećanje na vrijeme prije tri decenije kada je formirana u skladu sa odlukom Predsjedništva RBiH, naglašeno je da je Armija RBiH bila jedina zvanična I legalna oružana snaga ove države, nastala iz redova bh.patriota okupljenih u jedinstvenom cilju, da brane svoju domovinu.

U toj borbi rađala se veličanstvena snaga I časni borci koji su nadjačali sve heroje iz epopeja, u namjeri da BiH očuvaju u njenim granicama, suverenu, nezavisnu I  slobodnu za sve narode koji žive u njoj.  Armija RBiH sačuvala je domovinu od agresora I njegove ideje da je nestane. Herojsko Goražde je ponosno na sve pripadnike Armije koji su srcem I dušom branili ovaj grad I državu, dajući za slobodu sve pa I ono najvrjednije, svoje živote – poručeno je ovom prilikom.

Kroz redove Armije R BiH prošlo je na hiljade pripadnika, a u periodu od 1992 do 1995. godine život za odbranu Goražda I okoline dalo je 2.115 boraca,  čija će imena biti uklesana i na centralnom spomen obilježju “Goražde grad heroj, svojim braniocima”.