Obilježavanje 30. godišnjice početka agresije na Goražde:

Utvrđen program „Dana otpora u BPK“ 

– U okviru manifestacije „Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde“ bit će obilježena 30. godišnjica od početka opsade ovog grada u proteklom ratu.

Organizacioni odbor utvrdio je program koji simbolično počinje 4. Maja, na dan početka agresije na Goražde  prije tri decenije.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović podsjetio je da se ovaj datum nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina naglasivši da je on jedan od najznačajnijih u novijoj historiji ovog područja

„ Obzirom da se ove godine navršava 30. godina od početka opsade grada, duge 1.336 dana, pripremili smo znatno sadržajniji program u odnosu na prethodne godine, kojim ćemo obilježiti herojske dane otpora agresiji. Drago nam je da se sve poklopilo i da se završavaju radovi na izgradnji centralnog spomen obilježja „Goražde, grad heroj svojim braniocima“ sa uklesanih 2.115 imena poginulih branilaca, a koje će biti svečano otvoreno upravo 4. maja“ – kazao je Aganović.

Napomenuo je da će program početi tog dana polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kolijevke te spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, gdje će biti priređen simbolični performans „Snivajmo sa Goraždem“ uz učešće brojnih građana svih generacija

„ Tog dana iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo i podsjetiti se na vrijeme herojskog otpora stanovnika jedinog nepokorenog grada na Drini. U znak sjećanja na taj period planiramo izraditii Monografiju „Goražde 1992-1995.“ za koju će sporazum potpisati BPK, Grad Goražde i Fondacija „Istina za Goražde““ – kazao je on.

Na dan početka manifestacije bit će priređena i javna tribina „Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda“ a u periodu do 14. maja  predviđen je i niz drugih događaja

„ Učenici i nastavnici SSŠ “Džemal Bijedić” vrijedno rade na izradi replike ratnog improviziranog oklopnog kombija koji se tada zvao “Opresa” a koristio se u najtežim trenucima za naš grad za prevoz ranjenika, ljudi, lijekova, MTS-a, preko gradskog mosta koji je konstantno bio pod snajperskom vatrom. Ovaj historijski eksponat pronaći će svoje mjesto pored ostalih koji svjedoče o tom periodu, u Omladinskoj ulici, pored mosta Alije Izetbegovića“ – kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

U okviru „Dana otpora u BPK Goražde“, u periodu od 4. do 14. Maja, bit će obilježeni i drugi bitni događaji iz perioda agresije, a uz obilazak šehidskih mezarja,   u svim džamijama na području Muftijstva goraždanskog bit će proučen Jasin. Između ostalog, programom je predviđena i promocija knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića.