Vaskrs u Goraždu: Nakon liturgije, održana tradicionalna tucijada

U crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu na vaskršnjoj liturgiji okupili se se brojni pravoslavni vjernici iz ovog kraja slaveći veliki hrišćanski praznik Vaskrs kojem je prethodio 40-dnevni post.

Paroh goraždanski jerej Marko Marković služio je liturgiju u porti crkve nakon čega je organizovana tradicionalna tucijada.

“Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, to je praznik posvećen Hristovom vaskrsenju i pobjedi života nad smrću. Svake godine mi tradicionalno praznujemo, Vaskrs dočekujemo u našim hramovima i proslavljamo zajedno sa vjernicima”, kaže jerej Marković.

Pojašnjava da su se hrišćani za Vaskrs spremali vaskršnjim postom u trajanju od 40 dana kako bi ga dočekali što svečanije i dostojnije.

“Običaj je da se farbaju vaskršnja jaja koja se, kao simbol hrišćanske ljubavi dijele prijateljima, komšijama, rodbini, a pozdravljamo se na ovaj dan sa riječima “Hristos vaskrese, vaistinu vaskrese”.Tradicionalno ovdje organizujemo tucijadu za naše najmlađe parohijane, za našu dječicu, da bi ovi praznici, ovi blagi dani ostali njima u lijepom sjećanju i da bi oni čuvali tu našu divnu tradiciju i prenosili je novim naraštajima. To je tradicija koju njegujemo i ljubomorno čuvamo i nadam se da će trajati dugi niz godina na naše obostrano zadovoljstvo i radost”, pojašnjava Marković.

Vaskrs je, poput Božića i drugih hrišćanskih praznika, prije svega porodični praznik.

“Vaskrs nastavljamo slaviti u krugu porodice, za ovu priliku dočekujemo goste i ja želim da pozdravim i sve naše komšije Bošnjake, da ih pozovem da nas posjete i ovdje kod našeg hrama. Teška su vremena i uz ovakve praznike svi mi treba da pozivamo na mir, slogu, ljubav, razumjevanje i uzajamno poštovanje. To je nešto što nam svima treba u ove dane više nego ikad, na čemu svi mi zajedno trebamo raditi i složno graditi i čuvati mir prije svega. Vidjeli ste do čega može da dovede eventualni sukob, čitav svijet se bukvalno preko noći promjenio. Mislim da nam vrijeme kao i vrijeme ramazanskog posta svima treba da se suzdržimo od ružnih riječi i loših dijela i da se svi zajedno radujemo ovim vjerskim praznicima i da, umjesto da rušimo mostove treba da ih gradimo, da gradimo mir i da ga čuvamo”, poručuje jerej Marko Marković, goraždanski paroh.

Donja Sopotnica odnosno Hram Svetog Georgija centralno je mjesto duhovnosti pravoslavnih vjernika iz Goražda i okoline. Ovaj hram je sagrađen 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače. Kompleks u Donjoj Sopotnici je pod zaštitom države, a specifičan je i po tome što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.