Kraj agonije dijaliznih pacijenata iz Goražda: Svečano otvoren Hemodijalizni centar u koji je uloženo 1,5 miliona maraka

U Goraždu je danas u prisustvu brojnih zvanica i gostiju svečano otvoren Hemodijalizni centar, novi odjel Kantonalne bolnice čime je konačno stavljena tačka na agoniju dijaliznih pacijenata iz ovog kantona koji godinama prolaze mukotrpna putovanja kako bi medicinski tretman dobili u Sarajevu.

Posebno emotivno ovaj dan dočekali su dijalizni pacijenti. Mehmed Hadžijahić kaže da je ovo jedan od njihovih najsretnijih dana u dugoj i teškoj borbi sa bolešću.

“Godinama smo čekali da ovaj centar otvori svoja vrata svima nama kojima je dijaliza jedini način da nastavimo živjeti još jedan dan, godinu, pet ili deset, onoliko koliko je propisano da bude. Ne trebam vas podsjećati kako je izgledala ta borba, jer koliko god vam pričao o naporima kojima smo bili izloženi putujući do Sarajeva i nazad teško biste me shvatili, a i drago mi je da je taj dio naše borbe sada iza nas. Otvaranje centra dočekujemo sa pomiješanim osjećajima. Sretni smo što je ovaj projekat konačno priveden kraju, ali i tužni zbog toga što mnogo dijaliznih pacijenata nije dočekalo ovaj dan. Svima koji su na bilo koji način doprinijeli da naše muke budu lakše, svima koji su na ovaj način produžili naš život veliko hvala”, poručio je Hadžijahić.

Poseban dan za dijalizne pacijente

Njemu je pripala čast da zajedno sa premijerkom kantona Aidom Obućom, prof. dr Sebijom Izetbegović, kantonalnim ministrom zdravstva Enizom Halilovićem i prim.dr Nerminom Kamenicom, direktoricom bolnice presječe svečanu vrpcu i zavnično otvori ovaj centar.

“Mnogo je emocija u ovom danu, jer prisustvujemo, prije svega, jednom humanom činu, otvorenju Hemodijaliznog centra. Tim više, ako se podsjetimo da je Goražde prije 30 godina imalo samo primarnu zdravstvenu zaštitu i da su stanovnici ovog grada za iole ozbiljniju medicinsku intervenciju morali ići u Foču. Danas stojimo pred Kantonalnom bolnicom koja je osnovana tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. u kojoj su heroji u bijelom pružali nevjerovatan napor u svakodnevnoj borbi da spasu što više ljudi, u skoro nemogućim uslovima. Građani grada heroja, ovu su bolnicu, kao i Hemodijalizni centar, sigurno zaslužili”, poručila je Aida Obuća, obraćajući se na otvaranju Hemodijaliznog centra.

Radi se o kapitalnom projektu Vlade BPK Goražde u koji je uloženo oko 1,5 miliona KM, od čega je oko 600.000 maraka donatorskih sredstava. Podršku uspostavi Hemodijaliznog centra, prema riječima Obuće, među prvima je iskazala prof. dr Sebija Izetbegović, a centar je opremljen najsavremenijim aparatima.

“Moja ideja je već odavno bila da bi pacijenti iz Goražda trebali da se dijaliziraju u svom gradu i budu blizu svojim porodicama. Osim tog divnog humanog djela, iznimno je značajno za bolnicu koja se razvija, da se ne prave dodatni troškovi. Dakle, ako trebate dijalizirati 16 pacijenata i manje od toga, koliko vi trenutno imate, nema potrebe da pravite troškove, da ih prevozite po snijegu, kiši i slično u Sarajevo, da oni gube vrijeme. To ne znači da Sarajevo ne ostaje trajna podrška za sve komplikacije i dodatne edukacije. Bilo nam je čast educirati kompletan kadar koji će raditi u ovom centru i mi smo njima i ubuduće podrška. U Sarajevu već uspješno radimo transplantacije, ojačali smo transplantacioni tim. Ovih dana smo dobili dozvolu i za transplantaciju srca, što će biti prvi put u našoj državi. U jeku korone uradili smo pet uspješnih transplantacija bubrega, u ovom trenutku imamo pet parova u pripremi za transplantaciju, radimo na pojačanju tog programa i da što prije u budućnosti rasteretimo program hemodijaliza i da uradimo što više uspješnih transplantacija  i našim oboljelim pacijentima omogućimo potpuno normalan život. Velika mi je čast i zadovoljstvo da je KCUS bar dijelom učestvovao u pravljenju jednog ovakvog divnog projekta”, istakla je prof.dr Sebija Izetbegović, obraćajući se na svečanom otvaranju centra.

Prvi dijalizni aparat donirala je Ambasada Narodne Republike Kine te mnogobrojni donatori poput BH Telecoma, NLB banke, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Humanitarna organizacija “Qatar Charity” omogućila je skupu reverzibilnu osmozu, glavni element ovog centra te dva hemodijalizna aparata kao i drugu potrebnu opremu.

Donatori obezbjedili 600 000 maraka

“Prvi put na području BPK Goražde sa radom počinje Hemodijalizni centar. Realizacijom ovog projekta stvoreni su uslovi da tu uslugu imaju dijalizni pacijenti u svom gradu što je prije svega human čin, a na ovaj način i naša bolnica proširuje svoju djelatnost”, naglasila je prim.dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Prve terapije u Hemodijaliznom centru počet će 4.maja, u čemu ima i određene simbolike obzirom da je riječ o danu u kojem se u Goraždu obilježava početak otpora agresiji.