Nepregledna kolona građana Goražda prvomajskoj protestnoj šetnji u znak podrške radnicima Ginexa

 

Građani Goražda danas su organizirali prvomajsku protestnu šetnju “Goražde za Ginex”, kojom nastavljaju pružati podršku upravi i uposlenicima kompanije sa više od 700 radnika. Šetnja je organizirana od mosta Trga branilaca Goražda do kapije Ginexa, a u njoj je učestvovalo više hiljada ljudi.

Jedinstvena poruka je da Goraždani neće dopustiti uništavanje uspješne kompanije bh namjenske industrije ili izmještanje dijelova njene proizvodnje i da očekuju nastavak njenog razvoja i širenja njene proizvodnje jer za detonatorskim kapislama koje proizvodi vlada veliko interesovanje na svjetskom tržištu.

Protesti su i organizirani zbog odluke Vlade FBiH i njenog Nadzornog odbora da se smjeni aktuelno rukovodstvo firme, uprkos pozitivnim poslovnim rezultatima i dobiti koja je u prošloj godini iznosila oko 11 miliona maraka.

Današnja šetnja praktično je nastavak protesta koji su organizirani u petak ispred zgrade uprave Ginexa, kada je Nadzorni odbor kompanije, nakon što je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost, najprije usvojio prijedlog o smjeni uprave a potom kasno navečer odgodio njegovu primjenu. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva pozvali su predstavnike Sindikata Ginexa na sastanak koji se trebao održati danas u 17 sati, ali se oni ovom pozivu neće odazvati.

Noseći transparente, uz sirene, zvižduke I povike,  nepregledna kolona građana i radnika Ginexa prošetala je od mosta Alije Izetbegovića do industrijske zone Pobjeda u kojoj posluje ova kompanija namjenske industrije te još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo namjerama Vlade FBiH da smijeni aktuelno rukovodstvo Ginexa na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo i imenuje novo.

Dugogodišnja uposlenica Ginexa Derviša Ušanović jedna je od brojnih radnika koji su učestvovali  u protestnoj šetnji u namjeri da iskažu svoje nezadovoljstvo

“Dajemo podršku našoj direktorici Muneveri Fočo I našem gradu I Ginexu u kojem radim 35 godina . Ovo je nezapamćeno šta nam rade, prije sam mislila da ću umrijeti nego što sam očekivala da će se nešto ovako desiti. Radnici stoje uz svoju direktoricu – kazala je Ušanović.

Uz buru aplauza dočekani su radici Ginexa koji su se šetnji pridružili pri povratku sa protesta u Sarajevu.

Zamjenik predsjednika Sindikata Ginexa Kemo Polutak uz posebne emocije doživio je ovu veliku podršku građana Goražda i potvrdio da predstavnici sinidkata neće prisustvovati današnjem sastanku koji je u popodnevnim satima zakazao Federalni ministar industrije I energetike Nermin Džindić.

“ U Sarajevu je bio uobičajeni protest a ovo ovdje nam znači sve. Zovu nas na pregovore večeras u 17 sati ali poslali smo im dopis u kojem smo to odbili. Tražimo da oni dođu u naš Ginex da pregovaramo a ne da mi njima na noge idemo. Šta želi Vlada FBiH, mjenjaju navodno kompletnu upravu Društva, a u suštini  ostaju dva člana uprave I samo Muneveru Fočo mjenjaju. Mi ne odustajemo od zahtjeva da se odluka o smjeni promjeni, ili mi nećemo raditi” – kazao je Polutak.

Kenan Turković jedan je od brojnih građana koji su podržali radnike Ginexa

“ Ovo je najmanje što možemo uraditi, izaći na proteste, ali mislim da je moglo doći I mnogo više ljudi. Ipak, napravljen je bar prvi korak jer sve ono što je dobro to se kod nas čini mi se pokušava uništiti I nadamo se da se to ovdje u Ginexu neće realizovati I da će ovi ljudi ispuniti svoj cilj” – kazao je Turković.