Bajramska hutba reisa Kavazovića: Neka svako poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović pozvao je jutros, tokom održavanja bajramske hutbe u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

Upozorio je da će naše društvo zapadati u sve težu situaciju i da će naš život postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti, ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra.

“Suočavat ćemo se sa sve većim i sve dubljim izazovima, koji će nam život činiti nepodnošljivim”, kazao je reisu-l-ulema.

Poručio je kako je narod prošao teško historijsko iskustvo.

“Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, koji je morao žvakati i progutati mnoge gorke zalogaje i koji se sada u velikoj mjeri suočava s posljedicama onoga što je prošao. Ali, mi smo i snažan narod, koji se odbija prepustiti hudoj sudbini, koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. Mi smo narod koji sve više postaje svjestan svojih vrijednosti, ali i zadaće koja mu je dodijeljena. No, da bismo mogli biti uspješni usvome hodu moramo otkloniti slabosti koje imamo i ja ću danas, u ovim svečanim trenucima, ukazati na neke od njih”, rekao je Kavazović.

Naglasio je kako je uslijed teškog historijskog iskustva došlo do određene deformacije u kolektivnom duhu.

“Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu, već se raspršuje u više različitih pravaca. Još uvijek jedni vuku na desnu stranu, jedni na lijevu, a jedni na neku treću i na neku četvrtu stranu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočavanju s izazovima. Stoga je prioritetni zadatak u narednom periodu, kojemu već danas trebamo pristupiti, rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda”, poručio je Kavazović.

Zamolio je svakog pojedinca da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda i da u tome bude iskren.

“Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima”, poručio je reisu- l-ulema.

Posebno je upozorio na, kako je kazao, rak-ranu našeg društva.

“U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine”, kazao je reisu-l-ulema.

Na kraju, poručio je kako se svi moraju uključiti učestvovati u razvoju svoje zajednice, svoje kulture i u izgradnji svoje zemlje.

“Pronalazimo dobro u našem društvu i ističimo vrednotu naših ljudi, muškaraca i žena. Budimo na njih ponosni. Bajram je prilika da jedni druge podržimo u onome što je dobro i korisno za sve nas. Naš najveći društveni kapital je naš komšiluk, nemojmo to nikada zaboraviti. Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, te u našoj dijaspori, čestitam Bajram. Molim vas da moje iskrene bajramske želje prenesete i svojim porodicama”, zaključio je Husein ef. Kavazović.

klix.ba