Muslimani obilježavaju veliki praznik – Ramazanski bajram

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara.

Bajram se slavi tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram se kod muslimana čestita riječima ”Bajram šerif mubarek olsun” što u prijevodu znači ”Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”. Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Važnost i vrijednost mjeseca ramazana

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina.

Tokom ovog mjeseca, vjernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, konzumiranja duhana i od seksualnih odnosa.

Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku, ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti.

U mnogim državama skraćuje se radno vrijeme i mnogi restorani su zatvoreni tokom perioda posta.

Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram – Eid al-Fitr, što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

bhrt.ba