Sindikat metalaca FBIH traži da se sastanak o situaciji u Ginexu održi u Goraždu

Iz Sindikata metalaca FBiH uputili su poziv da se odmah nakon praznika u prostorijama kompanije “Ginex” u Goraždu organizuje sastanak u cilju prevazilaženju problema koji su ovih dana kulminirali protestima radnika, ali i građana zbohg aktuelne situacije u ovom, jednom od najuspješnijih preduzeća namjenske industrije u FBIH.

Podsjetimo, nakon što je Vlada FBIH dala prethodnu saglasnost, a Nadzorni odbor “Ginexa” izglasao smjenu uprave ove kompanije, pod pritiskom višesatnih protesta pred zgradom uprave, primjena ove odluke je odgođena. U nedjelju se hiljade Goraždana, protestnom prvomajskom šetnjom, usprotivilo bilo kakvim potezima koji bi ugrozili poslovanje kompanije sa više od 700 radnika.

Dogovor o daljnjim aktivnostima sindikata očekuje se tokom ove sedmice. Iz Sindikata insistiraju da se sastanak održi u Ginexu.

Prema dopisu Sindikata, sastanku bi trebali prisustvovati premijer FBiH i ministar industrije Fadil Novalić i Nermin Džindić, predsjednik Nadzornog odbora “Ginexa” Sedad Dedić, direktorica kompanije Munevera Fočo, te predstavnici Sindikata metalaca FBiH i Sindikalne organizacije “Ginexa”.