Živite izvan BiH i želite glasati na izborima? Ovo je upustvo kako

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je uputu za pristupanje i prijavu glasanja izvan BiH. Donosimo pregled koraka za izvršavanje prijave.

Pripremite, skenirajte i snimite u svom računaru ličnu kartu ili vozačku dozvolu izdate od strane nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH, sa obje strane.

Možete skenirati i pasoš BiH u dijelu sa podacima i slikom kao i pripremiti dokaz o tačnoj adresi stanovanja izvan BiH.

Ako imate status izbjegle osobe umjesto navedenih dokumenata, dokaz identiteta je važeća isprava izdata od strane zemlje domaćina koja sadrži vašu fotografiju.

Za pristup aplikaciji unesite u internet pretraživač adresu: www.izbori.ba a zatim idete na sliku e-Izbori čine pristupate portalu e-Izbori.

Pritiskom na dugme “otvaranje korisničkog naloga” otvara se forma za unos podataka za prijavu na e-portal.

Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH potrebi su sljedeći koraci:

  • otvorite korisnički nalog,
  • prijavite se na portal e-izbori,
  • unesite podatke za prijavu za glasanje izvan BiH,
  • priložite identifikaciona dokumenta,
  • pošaljite prijavu.

Na vašu email adresu dobit ćete potvrdu o uspješnoj prijavi na e-portal sa podacima za aplikaciju za prijavu glasanja van BiH a što predstavljaju korisničko ime i šifra.

Za uspješnu prijavu potvrdite email nakon čega se sa korisničkim imenom i šifrom možete prijaviti u elektronski sistem.

Nakon što ste izvršili prijavu otvorit će se forma obrasca sa općim informacijama. Unijet ćete podatke, učitati fajlove dokumenata koji su potrebni i na kraju potpisati prijavu. Potpisani dokument isprintajte, skenirajte i ponovno učitajte na e-portal.

Možete birati da li ćete glasati u diplomatskom predstavništvu BiH ili putem pošte. Veoma je važan unos adrese stanovanja jer će vam na tu adresu biti poslan glasački materijal.

Nakon obrade zahtjeva, o uspješnoj prijavi bit ćete obaviješteni od strane CIK-a BiH putem emaila.

 

klix