Izglasan opoziv načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića

 

Odbornici Skupštine opštine Višegrad izglasali su sinoć inicijativu za opoziv načelnika ove opštine Mladena Đurevića i najavili referendum za 12. juni.

Za opoziv je glasalo 11 odbornika skupštinske većine koju čini sedam stranaka, dok je 10 bilo protiv.

Đurević je rekao novinarima da su odbornici okupljeni oko SNSD-a na sjednici ukazali na neregularnosti, odnosno nezakonite radnje u vezi sa prijedlogom odluke za njegov opoziv.

“Grupa odbornika može da podnese inicijativu, ali ona treba da bude predočena Skupštini opštine. Parlament treba da donese prijedlog odluke i na taj prijedlog ja kao načelnik imam zakonsku obavezu da u roku od 15 dana dam mišljenje. Oni nisu zatražili mišljenje od načelnika na njihov prijedlog odluke i samim tim prekršili su Poslovnik, Statut i Zakon o lokalnoj samoupravi”, pojasnio je Đurević.

On je najavio da će se obratiti nadležnim ministarstvima i zatražiti pravnu pomoć kako bi dokazao da odbornici koji su podnijeli inicijativu nisu radili u skladu sa zakonom, kao što što je to bilo i prošle godine kada je opština bila 11 mjeseci u blokadi.

“Svi mi zajedno smo izgubili skoro godinu dana zbog nečije tvrdoglavosti i samovolje. To nam se izgleda i sada dešava”, kaže Đurević.

On je poručio da će SNSD zajedno sa koalicionim partnerima biti spreman za referendum i da očekuju veliku podršku sugrađana.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je opoziv pokrenut nezakonito.

“Brojna su kršenja zakona, nisu htjeli da uvaže naše prijedloge i ovo je još jedna nepotrebna stvar za građane Višegrada koja će koštati 60.000 KM. Nakon dvije godine nemamo uspostavljen normalan sistem, a najviše od svega će trpjeti građani”, istakao je Andrić.

On je napomenuo da datumski nije ispoštovana procedura kako to definišu Poslovnik, Statut i sam zakon.

“Spremni smo za referendum, nama nije bitan datum, ali nam je bitno da se referendum sprovede na zakonski način”, rekao je Andrić.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović rekao je da su razlozi za opoziv neformiranje izvršne vlasti opštine Višegrad i kašnjenje u usvajanju budžeta.

bhrt.ba