OHR: Izbori se moraju održati po postojećem zakonu, Vijeće ministara mora obezbijediti novac

Na upit portala Klix.ba Ured visokog predstavnika dao je komentar o raspisivanju izbora u BiH, ali i otvorenog pisma lidera HDZ-a Dragana Čovića koji negira da postoje uslovi za izbore.

Centralna izborna komisija jučer je raspisala opće izbore za 2. oktobar ove godine. Međunarodna zajednica jednoglasno poručuje, bez obzira što izborni zakon nije promijenjen, izbori se moraju održati.”U nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći opći izbori moraju se, kao i prethodni, održati u skladu sa postojećim zakonodavstvom. Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. oktobra odraz je te obaveze”, jasni su iz OHR-a.

Također, jedan od problema je i neophodannovac za izbore, s obzirom da državni budžet još nikada nije usvojen. Međutim OHR naglašava da je obaveza Vijeća ministara da obezbijedi novac.

“Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i obezbijedi potrebna sredstva za finansiranje izbora”, poručuju iz OHR-a.

Visoki predstavnik u svom posljednjem izvještaju za Vijeće sigurnosti naglašava taj detalj da Vijeće ministara može donijeti i posebnu odluku o izdvajanju novca za izbore bez usvojenog budžeta.

Nadalje, u vezi sa pismom evropskim dužnosnicima Dragana Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana.

“Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku”, zaključuje OHR.

 

klix