U Omladinskoj ulici u Goraždu postavljena replika ratnog oklopnog vozila

U Omladinskoj ulici u Goraždu, u centru grada, danas je postavljena replika ratnog oklopnog vozila koju su uz podršku ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole (SSŠ) „Džemal Bijedić.

Eksponat je postavljen u neposrednoj blizini „Mosta ispod mosta“, uz replike goraždanske ratne centrale te palete iz akcije „Padobran“ koji takođe svjedoče o dosjetljivosti, hrabrosti i načinu preživljavanja Goraždana u najtežem ratnom periodu.

Ministar za boračka pitanja Edin Aganović naglasio je da ideja o izradi replike ratnog oklopnog vozila postoji već odavno, te da je sada provedena u djelo u okviru obilježavanja 30 godišnjice herojskog otpora Goražda agresiji

„ Ratno oklopno vozilo koje se tada zvalo „Opresa“ ručno su izradili pripadnici Teritorijalne odbrane Goražda i ono se u periodu od maja do septembra 1992. godine, u najtežim ratnim okolnostima, koristilo za prevoz ranjenika, ljekara, lijekova i drugo, preko gradskog mosta. Na jednom takvom humanom zadatku 9.juna ‘92. poginuo je vozač Mujo Hamzić čije su supruga i kćerke danas prisustvovale postavljanju replike koja će ostati kao trajni podsjetnik na ta vremena, za buduće generacije“ – kazao je Aganović.

Mladima i ostalim okupljenim građanima o tom najtežem periodu historijski sat održali su sudionici tog vremena, a u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ ponosni su što su dali svoj doprinos u izradi replike te obilježavanju značajnih datuma u novijoj historiji Goražda

„ Na izradi replike radili su učenici mašinske struke zajedno sa nastavnikom praktične nastave Jasminom Omanovićem, uz finansijsku podršku ministarstva za boračka pitanja. Replika je od danas u Omladinskoj ulici gdje će naši sugrađani ali i svi gosti koji dođu u ovaj grad imati priliku da vide šta su branioci našeg grada koristili za prijevoz ranjenika, djece i ostalih sugrađana. Drago nam je da smo na ovaj način dali doprinos u obilježavanju veoma bitnog datuma za naš grad“ – kazao je direktor SSŠ „Džemal Bijedić“ Sedin Hadžimusić.