Grad Gera i Rotary International iz Njemačke finansirat će uspostavu gradske perionice u Goraždu

Njemački grad Gera i Rotary International District finansirat će uspostavu gradske perionice/hemijske čistionice u Goraždu koja će na upravljanje biti povjerena Udruženju oboljelih od cerebralne paralize i distrofije s kojim imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

Ovaj projekt delegacija iz Gere predstavila je na sastanku s predstavnicima Gradske uprave Goražde.

Naglašeno je da je dugogodišnja saradnja dva grada, bratimljena 2002. godine, rezultirala brojnim projektima te je istaknuto da je ovo nastavak saradnje.

– Ovo je veliki korak i zahvaljujemo se mnogo gradonačelniku i uposlenim u Gradu Goražde, koji će nam pomoći u realizaciji ovog projekta – kazala je guverner Rotary Districta 1950 iz Njemačke Daniela Singer.

Projekt uspostave gradske perionice, uz kombi vozilo koje će biti donirano udruženju oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, koštat će oko 250.000 KM, a sredstva su već obezbijeđena.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović podržao je ovaj projekt te obećao da će Grad Goražde dodjeliti prostorije u kojima će biti smještena perionica.

– Ovo je zaista značajan projekt, a samo mašine za perionicu koštaju 90.000 eura. Prijatelji iz Gere ovdje su došli s poslovnim partnerima i vidjet ćemo koje im prostorije odgovaraju za hemijsku čistionu. Rotary klub dodjelit će i našem udruženju vozilo što je zaista velika podrška ovim vrijednim članovima – kazao je Imamović.

Predsjednica udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Mirsada Ćulov takođe je zahvalila prijateljima iz Gere koji dugi niz godina pomažu ovom udruženju.

– Mi smo sretni ljudi jer imamo ovakve prijatelje za koje je teško naći prave riječi kojima bismo iskazali zahvalnost. Imamo sreću da će nam i gradonačelnik pružiti podršku, radimo zajedno na ovom projektu i mislim da ćemo uskoro imati perionicu veša što do sada nije bilo u našem gradu – kazala je Ćulov.

Kako je istaknuto na sastanku, planirane aktivnosti trebale bi biti realizirane do kraja jula.