Ministar privrede BPK Goražde:Od Vlade Federacije BiH i resornog Ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju zatražena informacija o dešavanjima i namjerama u vezi privrednog društva Unis „Ginex“ d.d.

Povodom novonastale situacije u privrednom društvu Unis „Ginex“ d.d  u Goraždu, ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Haris Salković uputio je dopis na adresu Vlade Federacije BiH i resornog Ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju u kojem je zatražio informaciju o dešavanjima u ovom  privrednom društvu, o čemu su zainteresovani uposlenici, građani ali i javnost Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, zatražena je i informacija o daljim aktivnstima i planovima koje ima Vlada Federacije BiH, a koji se tiču razvoja  i ulaganja u proizvodnju, novog upošljavanja i kontinuiranog poslovanja navedenog privrednog društva, a sve iz razloga jer se u javnosti sve više pojavljuju različite informacije o evenutalnom izmještanju opreme i proizvodnje privrednog društva UNIS „GINEX“ d.d. Goražde van područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako je istaknuto, ove informacije su veoma značajne, uzimajući u obzir  činjenice da privredno društvo UNIS „GINEX“ d.d. Goražde čini okosnicu razvoja privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koje upošljava preko 700 radnika, koje ima uspješno poslovanje i ostvaruje dobit, iz čega proizilaze prihodi po osnovu poreza na dobit koji je značajan prihod Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Iz tog razloga, Ministarstvo za privredu BPK Goražde  zainteresovano je za dalje planove i aktivnosti koji se odnose na ovo privredno društvo, koje je prepoznatljivo na svjetskom tržištu i koje ima perspektivu razvoja u svojoj oblasti, i  interes je  da se ovakav trend rasta i razvoja i dalje nastavi.

U dopisu se navodi da je poznata činjenica da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu učešća državnog kapitala vrši ovlaštenja u navedenom privrednom društvu, ali da je u interesu Ministarstva za privredu BPK da štiti privredu ovog kantona i da podržava njen  razvoj i perspektivu.

bpk.gov.ba