Akcija Crvenog križa

Crveni križ Goražde realizira niz aktivnosti u okviru  Sedmice Crvenog križa koja se obilježava od 8 do 15.maja.

Sekretar goraždanske gradske organizacije Emir Sarajlić napominje da su  njeni aktivisti I jučerašnji, Svjetski dan Crvenog križa I Crvenog polumjeseca, proveli pružajući pomoć ljudima kojima je ona potrebna. U konkretnom slučaju riječ je o podršci migrantima koji su u tranzitu kroz BPK I Grad Goražde.

“ Migranti na svom putu prema zapadnim zemljama određeno vrijeme provode I ovdje u našem kantonu odnosno gradu i uglavnom se okupljaju na autobuskoj stanici, a  mi to vrijeme iskoristimo da im pružimo pomoć. Ti ljudi su obično u vrlo teškom stanju  jer iza sebe imaju stotine kilometara pješačenja što rezultira  različitim vrstama povreda, stomačnim I drugim problemima I glavoboljama, gdje možemo da im olakšamo I pomognemo. Samo u protekle dvije sedmice  prošlo je 180 migranata a mi smo za 99 pružili pomoć i to ćemo raditi I u narendom periodu” – pojasnio je Sarajlić.

Dodao je da je u toku obuka srednjoškolskih ekipa iz pružanja prve pomoći koje se pripremaju za kantonalno takmičenje koje je planirano 14.maja

“ Što se tiče socijalnih aktivnosti, kroz program pomoći u novčanim sredstvima, danas ćemo dodjeliti jednokratne novčane pomoći za 13 korisnika, starijih od 65 godina I invalidnih lica,  koje smo odabrali u saradnji sa Centrom za socijalni rad BPK. Takođe, za više od 50 korisnika obezbjedit ćemo prehrambene i higijenske pakete, a porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Goražde dodjelit ćemo 20 setova za novrođenčad” – istakao je Sarajlić.

Napomenuo je da će se pomoć nastojati osigurati  I u narednom periodu za osobe kojima j eneophodna, uz podsjećanje da se ona  obezbjeđuje kroz strukturu Crvenog križa ali I kroz nabavku iz sopstvenih sredstava

“ Pripremamo I akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati krajem maja, gdje  su uključeni I naši mladi volonteri kao animatori koji su prošli obuku na nivou CK FBiH I nadamo se da ćemo sve te aktivnosti realizovati kako smo planirali” – kazao je sekretar Crvenog križa Goražde.