Karić: Zlo fašizma se ponovo nadvilo nad Evropom, ništa ne uzimati zdravo za gotovo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacija Kantona Sarajevo i SABNOR danas su povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položili cvijeće na Spomen-obilježju Vječna vatra.

Počast žrtava fašizma odala je i gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić koja je istakla važnost njegovanja tradicije antifašizma u BiH.

“Danas kada se zlo fašizma opet nadvilo nad Evropom više nego ikada, važno je ponavljati da njegujemo tradiciju antifašizma i nipošto ništa ne trebamo uzimati zdravo za gotovo”, poručila je Karić.

Dodaje i da se građanke i građani u BiH o antifašističkoj tradiciji trebaju binuti kao o djetetu.

“Mir, sloboda, stabilnost je nešto za šta se trebamo boriti svakodnevno. Mi se o našoj antifašističkoij tradiciji i historiji trebamo brinuti kao o djetetu”, kaže gradonačelnica Sarajeva.

Također, Karić kaže da je antifašističko nasljeđe u jednom trenutku u Sarajevu bilo zapostavljeno. Ipak, uprava Grada Sarajeva ima u planu napraviti jednu aleju u kojoj će posjetioci imati priliku da vide sve antifašističke vrijednosti BiH i likove koji su važni u antifašističkoj tradiciji.

“Onoliko koliko brinemo o našoj historiji, takvu ćemo budućnost i imati”, zaključila je Karić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović položio je cvijeće na Spomen-obilježju Vječna vatra, a prilikom svog obraćanja medijima poručio je da se sada stiče utisak da je BiH dalja nego ikada od EU i antifašizma.

“Danas kada je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope stiče se dojam da u BiH nikada nismo bili dalje od Evrope i da nikada nismo bili bliže fašističkim idejama. Siguran sam da građani BiH pripadaju antifašizmu i Evropi”, rekao je Dunović dodajući da zbog retrogradnih politika neke druge ideje pokušavaju da ožive fašizam i da kažu da je EU nešto što BiH ne treba.

Dunović je istakao važnost ideje antifašizma svakog dana, a ne samo 9. maja.

klix