Potvrđena optužnica protiv tri policajca u slučaju smrti Adnana Hadžagića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri policijska službenika MUP-a KS Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića.

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1:10 sati, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo.

Podsjetimo, Adnan Hadžagić je preminuo 31. jula 2020. godine nakon policijske potjere koja se odvijala na području općine Stari Grad u Sarajevu. Iz sarajevskog MUP-a tada je saopćeno da je jedna osoba tokom bijega skočila s podzida određene visine, prilikom čega je zadobila povrede, a nakon što je došla ekipa Hitne pomoći konstatovana je smrt.

Porodica je međutim zahtijevala dvije naknadne obudkcije.

Također, u Sarajevu su u januaru 2022. godine održan protesti građana i pripadnika Udruženja navijača FK Sarajevo koji su tada izjavili kako smatraju da tužilaštvo drži predmet na dnu ladice i pokušava zataškati samo jedan od sličnih slučajeva za koje javnost gotovo i ne zna.

 

klix