Tegeltija sa sobom u New York na zasjedanje UN-a vodi čak 10 ljudi!

Boravit će 12 dana u Americi, sa sobom je poveo službenike, savjetnike, obezbjeđenje… Plan da se obrati u UN-u mogli bi mu jedino poremetiti Šefik Džaferović i Željko Komšić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kako je jučer potvrđeno iz njegovog kabineta, učestvovat će na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku 11. maja, a na kojoj će biti riječ o BiH.

Ova vijest, osim što sa sobom nosi političku odnosno politikansku dimenziju, budući da putuje po nalogu stranačkog šefa (SNSD) Milorada Dodika kako bi predstavio izvještaj Vlade RS-a o dešavanjima u BiH, dodatno na dimenziji dobiva aktom kojeg je objavio ugledni bh. novinar koji izvještava iz SAD-a Ivica Puljić.

Naime, Puljić je sinoć objavio akt Ministarstva vanjskih poslova BiH u putovanju Tegeltije u SAD u kojem stoji da sa Tegeltijom putuje čak 10 osoba.

 

 

Kako stoji u ovom aktu, to su šef kabineta Milorad Đurđević, savjetnici Željko Janjetović, Igor Bunić, Nataša Sijerić, zatim šef službe za protokolarne poslove Samir Ćorović, prevoditeljica Sanja Knežević. Također u ovoj Tegeltijnoj delegaciji su i vođa tima za obezbjeđenje Lazar Protić, te član obezbjeđenja Darko Čajić. Dodatno njegovoj delegaciji su i službenici Alem Komindija i Dragan Maleš.

O trošku poreznih obveznika, prema ovom aktu, planirano je da Tegeltija sa svojom desetočlanom delegacijom, u SAD boravi od 9. do 20 maja, dakle 12 dana.

– Prije premijera u Americi je dugo bila Bisera Turković. Doduše s manjom pratnjom. Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedino hoteli u Washingtonu i NYC – napisao je Puljić u svom komentaru na Twitteru.

Inače, Tegeltija je po nalogu Dodika u Vijeću sigurnosti UN-a trebao jedini zastupati BiH, budući da je po hijerarhiji, naprimjer iznad ministrice vanjskih poslove Bisere Turković ili pak ambasadora u UN-u Svena Alkalaja. Ove račune bi mogli pomrsiti članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ukoliko dođe do realizacije njihovog putovanja u New York, budući da su po hijerarhiji iznad Tegeltije.

 

fokus