Muftija Pitić na dovištu “Dobre vode”: Preci su nam ostavili veliko dobro

 

Veliki broj vjernika okupio se danas na dovištu Dobre vode, smještenom na području općine Foča, nedaleko od zaseoka Zarudina – Kolun.

Mjesto, kažu stanovnici ovog kraja, svjedoči o snazi molitve iskrenih vjernika, kao što su to bili oni čije su dove nekada davno uslišene te je na tom mjestu potekla voda koja, kako se vjeruje, ima i ljekovita svojstva.

O značaju dovišta ukazao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

– Tradicija naših dovišta je važna, jer je dio naše prošlosti i onog što smo gradili kao naš identitet. Dovište na “Dobrim vodama” je jedno od najvažnijih. Moramo biti svjesni da su nam naši preci ostavili veliko dobro, koje trebamo dalje graditi, čuvati kazao je muftija Pitić.

Naglasio je da je važno da se okupljamo, pogotovo u današnjem vremenu kada smo se otuđili jedni od drugih, te da su dovišta prilika da se vratimo sebi.

– Na području našeg Muftijstva imamo više lokaliteta koji su važni na ovaj način, koji su mjesta naših okupljanja. Ovo je vid naše pobožnosti, na koji se zahvaljujemo Bogu na svemu što nam daruje, na svemu što imamo – naglasio je muftija Pitić.

O  “Dobrim vodama” i posebnosti ovog mjesta svjedoči efendija Salem Ćemo, imam džemata Mrežica.

– Muslimani Bošnjaci se već stotinama godina okupljaju ovdje. Razlog okupljanja na ovom mjestu su dvojica Bogu dragih ljudi, koji su ovdje živjeli i koji su ukupani u turbetu nedaleko od ovog dovišta. Nastojimo svake godine, po tradiciji, da se okupimo i Bogu Uzvišenom padnemo na sedždu – kazao je Ćemo.

Ove godine vjerski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, imami Muftijstva goraždanskog i derviši Tarikatskog centra BiH.

(Preporod.info)