Projekat ENHANCE: U Goraždu počela dvodnevna projektna akademija

Privredna komora FBiH u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom iz Užica i centrom Energis, u Goraždu je organizirala dvodnevnu projektnu akademiju koja je okupila privrednike, menadžere malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvnog, metalo-prerađivačkog i prehrambenog sektora sa područja sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga.

Riječ o edukaciji  za pisanje projekata za mala i srednja preduzeća kako bi im se pružila osnovna znanja o projektnom planiranju i procesu izrade projektnih prijedloga  i olakšalo apliciranje prema raznim fondovima. Edukacija je dio projekta ENHANCE koji se implementira u okviru  IPA programa prekogranične saradnje Srbija – BiH 2014 – 2020.

Direktor firme Sigma Plast Goražde Haris Vučinić potvrđuje da poduzetnicima ovaj vid edukacije znači mnogo

„ Ovo je velika stvar jer edukaciju koja ide ukorak s vremenom  moramo  i mi pratiti i biti bliži evropskim i drugim fondovima i  tom načinu pisanju projekata . Ja se ovim ljudima samo mogu zahvaliti što sam dio njihovog plana i što me pozivaju. Danas sam čak ovdje doveo i kćerku koja planira da nastavi mojim stopama, da se krene educirati i mislim da je ovo odlična stvar u ovim teškim vremenima jer u pisanju projekata mi smo pioniri“ – istakao je Vučinić.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH i direktor projekta „ENHANCE“ Almin Melišević, pojašnjava da će zahvaljujući predstavnicima sarajevske razvojne agencije SERDA, koji imaju veliko iskustvo u pisanju projekata, polaznicima dvodnevne radionice biti pružena  određena  potrebna znanja,  kako bi mogli samostalno aplicirati i prema međunarodnim i domaćim fondovima.

„ Sve je više javnih poziva za dodjelu određenih grant i drugih sredstava za projekte i u oblasti proizvodnje i industrije i raznih drugih grana tako da su firme  imale potrebe da razvijaju vlastite kapacitete kako bi mogli samostalno nastupati, da ne moraju angažovati razne agencije i druge asocijacije. Našom analizam koju smo radili sa firmama, među prvim zahtjevima bili su da im razvijemo kapacitete u pisanju aplikacija za projekte i sredstva koja se dodjeljuju od strane EU“ – pojasnio je Mališević.

Organizatori napominju da će projektna akademija kao jedan od najznačajnijih segmenata projekta ENHANCE 17 i 18.maja biti organizirana i na Zlatiboru. Ocjenjuju da je višestruko značajna, ne samo zbog sticanja znanja u pisanju projekata već i zbog uspostavljanja saradnje privrednika iz BiH i Srbije.

„Pored ove projektne akademije mi ćemo raditi i brending strategiju  za po tri preduzeća iz Srbije i BiH i takođe izvoznu strategiju za ta preduzeća jer se pokazalo da je većina njih, koji su korisnici ovog projekta, izvozno orijentisani, tako da ćemo im i pomoći da možda prebace onaj prvi korak ka  nekom možda i većem izvozu  i podizanju njihovih samih kapaciteta“ – istakla je koordinatorica projekta „ENHANCE“ Regionalne privredne komore Užice, Danica Selaković.

Projekat „ENHANCE“ ima za cilj jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima na prekograničnom području sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga. Realizacija je počela u julu 2021.  i trajat će dvije godine.