Veliki zaokret poslije sastanka u Ginexu: Munevera Fočo ostaje direktorica Ginexa

U goraždanskom Ginexu sinoć je održan veliki sastanak na kojem su prisustvovali resorni ministar Nermin Džindić, članovi Uprave Ginexa, članovi Nadzornog odbora državnog i privatnog kapitala i članovi sindikata Metalaca Federacije BiH i preduzeća Ginex.

Ministar Džindić je ovu informaciju potvrdio za Klix.ba kazavši da je napravljen pozitivan korak naprijed i da je najbitnije od svega da je sastanak održan i da se otvoreno razgovaralo o novonastaloj situaciji.

“Svako od učesnika sastanka je izložio sve što je ovih dana u medijima izneseno i svi su iznijeli svoje stavove, a direktorica je odgovorila na sva pitanja koja se vežu na stvari koje nisu ispoštovane i urađene, izvršni direktori su neke stvari potvrdili, a neke demantovali”, rekao je.

Na sastanku se dogodio veliki zaokret člana Nadzornog odbora koji je ranije tražio ostavku direktorice Munevere Fočo.

“Ono što iznenađuje jeste da je član NO ispred privatnog kapitala poslije 20 prijava promijenio svoje mišljenje i iznio podršku direktorici i rekao da ono što je prijavio nije bilo u smjeru degradiranja i ostavke direktorice, iako mi imamo papire u kojima je tražena ostavka”, dodao je Džindić.

Kako saznajemo, situacija u Ginexu će za sada ostati ista odnosno neće biti smjene direktorice i Uprave na zadovoljstvo radnika koji su protestovali protiv odluke Federalne vlade.

“Danas na Vladi FBiH ćemo razgovarati o ovoj informaciji, preispitati ranije odluke i tražiti od svih članova Nadzornog odbora i Uprave da se pismeno očituju nakon svih dešavanja jer od samih njih imamo razlike u informacijama. Jedan član NO (Alem Omerhodžić) je podnio ostavku s rečenicom da i on preuzima dio odgovornosti za sva dešavanja. Doživljen je jedan potpuni reset. Zadovoljan sam, napravili smo korak naprijed i naredne sedmice ćemo imati novi sastanak sa svim direktorima namjenske industrije”, rekao je Džindić.

U jučerašnjem intervju resorni ministar je rekao da Vlada FbiH želi sav profit iz Ginexa, koji su ostvarili u zadnjih sedam godina, investirati u nove tehnologije i nove linije proizvodnje u Goraždu i time povećati promet, profit i broj zaposlenih.

klix.ba