Tužilaštvo BiH podiglu optužnicu protiv pet osoba za ratne zločine na području Rogatice

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su u drugoj polovici 1995. godine na području Rogatice izvršili ratne zločine.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, optuženi su:

  • Zoran Nešković, rođen 1965. godine u Rogatici;
  • Pante Pantović, rođen 1948. godine u Sarajevu;
  • Slaviše Đerića Đere, rođen 1973. godine u Rogatici;
  • Nenada Ujića, rođen 1972. godine u Rogatici;
  • Pere Despeta, rođen 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa – Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega tri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

klix