Stanje na putevima

Stanje na cestama 18. 05. 2022. u 06:25 sati

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, kolovoz je mokar i mjestimično vlažan. Izuzetak su putevi na jugu gdje se saobraća po pretežno suhom kolovozu. Na pojedinim dionicama u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo šire područje Mliništa (Glamoč-Mrkonjić Grad). I dalje upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

U toku su radovi na servisiranju opreme u tunelu 1.mart na dionici autoputa A-1 smjer Lašva-Zenica jug, zbog čega se saobraća dvosmjerno, suprotnom stranom autoputa. Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela. Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.