Bh. političari spremni, novca za izbore i dalje nema

Istekao je rok za prijave na Opće izbore. Novca i dalje nema, a nema ni naznaka kada će biti osiguran. U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine – problemi. Radi se prekovremeno, a neke javne nabavke u startu su obustavljene. Unatoč tome, stranke i nezavisni kandidati spremni ulaze u izbornu utrku. 

Prijave stigle, takse plaćene, političari spremni. Ambicije su tu, mnogo imena već je otkriveno. Koalicije se formiraju, nekim od njih su se priključili i novi partneri. Sarajevska trojka danas bi trebala predstaviti svog kandidata kojeg je podržao i SBB.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a BiH

“Radili smo zaista puno posla u ovom periodu. Nije lako, vidite i sami, to su ipak političke partije prilično različitog ideološkog sastava, ali smo ipak našli neki zajednički imenitelj”.

FAHRUDIN RADONČIĆ, predsjednik SBB-a BiH

“Stranka nastupa samostalno, osim za člana Predsjedništva gdje smo donijeli odluku da podržimo kandidata opozicije, gospodina Bećirovića”.

SNSD i HDZ prijave su predali ispod radara. Imena, nijedna od stranaka još nije otkrila.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

“Procjena je da ćemo imati sličan rezultat kao i prije četiri godine. Što će nam to značiti za člana Predsjedništva i popunu Doma naroda za koji nemamo ni pravila igre, a Ustavni sud rekao da se moraju definirati kroz Parlamentarnu skupštinu, a ne nekim odlukama ovakvih tijela, ne znam, vidjećemo”.

SDA na izbore ide sama i očekuje pobjedu. Lider te stranke, Bakir Izetbegović, ukrstiće koplja s opozicionim protivkandidatom. Opozicija u Republici Srpskoj ide sa dva zajednička kandidata – najvjerovatnije Mirkom Šarovićem i Jelenom Trivić. Uprkos pripremama i velikim očekivanjima, nezvjesnost postoji – hoće li izbori biti održani drugog oktobra ili će ipak biti pomjereni.

HALID GENJAC, generalni sekretar SDA

“Izborna komisija se nalazi u dramatičnom vremenskom cajtnotu. I možemo reći da u ovom trenutku je upitno održavanje izbora u terminu koji je utvrđen i proglašen”.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“Vjerujem da će izbora biti, bez obzira na probleme sa finansiranjem. Vjerujem da niko neće propustiti priliku da se pojavi na izborima”.

A, sve oči uperene su u Centralnu izbornu komisiju. I dalje nije obezbijeđeno 12,5 miliona maraka, a od prvih javnih nabavki već se odustalo. Čeka se njihov potez.

SUAD ARNAUTOVIĆ, predsjednik Centralne izborne komisije BiH

“Zaključak Kolegija je da ne izlazimo u javnost do ponedjeljka”.

U ponedjeljak – dešava se svašta. Na hitnoj sjednici Doma naroda planirana je tačka kojom bi Savjet ministara trebao biti pozvan da obezbijedi novac za izbore. Istog dana, Ministarstvo finansija i trezora u proceduru šalje Nacrt zakona o budžetu za 2022. godinu. Ipak, taj dokument šalje se na mnogo adresa. Prvo u Savjet ministara, potom u Predsjedništvo, a onda i u oba doma Parlamentarne skupštine. Čak i da sve prođe glatko, što se ne očekuje, procedura bi mogla potrajati.

bhrt.ba