U Goraždu se održava prvi Specijal kup u karateu

Prvi  Goražde Specijal Kup, u organizaciji Karate kluba Specijal,  u gradu na Drini danas je okupio  više od 550 takmičara  iz 45 klubova iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

 U Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ organizirano je takmičenje u svim uzrasnim kategorijama od pionira do seniora, tako da je ovo i po mišljenju učesnika i organizatora istinska promocija karatea u kojem je i Goražde dalo niz reprezentativaca i vrsnih sportista.

Jedan od njih je i selektor muške kadetske karate reprezentacije BiH  i trener Kluba borilačkih sportova  „Perfekt“ iz Sarajeva, Armin Topalović

„ Osjećaj je nejvjerovatan jer sam ja dijete sa Drine i za ovaj grad me vežu posebne emocije. U ovoj dvorani sam posljednji put bio 2001. Godine kada sam proglašen i sportistom Grada Goražda, tako da mi je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati danas na ovom turniru koji je nadmašio očekivanja svih nas. Ovakvi događaji su itekako velika prilika za popularizaciju karate sporta pogotovo takmičarima reprezentativnog ranga da se provjere i vide u kojem smjeru da rade“ – kaže Topalović.

Na turnir u Goraždu stigli su i članovi Karate kluba „Budućnost“ iz Podgorice (Crna Gora). Trener Rajko Vujošević napominje da je prvi put u Goraždu bio krajem 80-ih godina kada je tadašnji klub iz Goražda bio član prve savezne karate lige

„ Mi često dolazimo u BiH na turnire i odlučili smo podržati i ovaj turnir u Goraždu. S obzirom da je prvi turnir,  mnogo je učesnika i publike i vjerujem da će i kvalitet karate biti dobar. Karate je u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a danas samostallnim državama uvijek imao uspjehe i mislim da je i danas tako jer nema takmičenja u Evopi i svijetu sa kojeg učesnici iz tih država ne donose medalje“ – ističe Vujošević.

U Karate klubu Specijal – Goražde su ponosi što je grad na Drini, prvi put nakon 25 godina, domaćin jednog ovakvog sportskog događaja

„ Ovo je veliki izazov ali se nadamo da ćemo opravdati očekivanja naših gostiju kojima se zahvaljujemo na odzivu i podršci ovoj manifestcaij. Nadamo se da  ćemo u narednom periodu imati kontinuitet i tradiciju da se Goražde Specijal KUP nastavi“ – katao je na otvaranju turnira predsjednik organizacionog odbora Ermin Mandžo.

Predsjednik KK Specijal Armin Mandžo naglasio je da su se, pored vrhunskih takmičara u Goraždu okupile i  vrhunske sudije, delegirane od strane Karate saveza FBiH.

Generalni pokrovitelj turnira je Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo, a  turnir je otvorila premijerka  Aida Obuća

„ Drago mi je da se u BPK  nakon 25 godina održava jedna ovakva manifestcaija i nadamo se da će ovo preratsi u tradiciju i da će ova dvorana svake godine biti sve punija sportistima i novim nadama  nada karate sporta.

Zadovoljstvo mi je  je što ovdje vidim veliki broj mladih osoba i prijatelja iz raznih krajeva BiH i Evrope i to je upravo bogatstvo koje sport ima. Želim da danas pobjede najbolji, čestitam KK Specijal na dobroj organizaciji, a svim gostima  da iz Goražda ponesu lijepe utiske“ – poručila je Obuća.

Pored medalja, pehara  i diploma za najuspješnije, organizatori su  za sve učesnike turnira uzrasta od 6 do 9 godina obezbjedili  učesničke medalje, a dodjeljen su i zahvalnice pokroviteljima, sponzorima kao i pojedincima koji doprinose afirmaciji karate sporta.

Najuspješniji takmičar turnira je pobjednik takmičenja u muškoj seniorskoj OPEN kategoriji Hamza Turulja iz KK „Okinava“ Sarajevo, kojem je uz zlatnu medalju pripala i novčana nagrada u iznosu od 500 KM.