Položaj mladih u FBiH: Polovina djevojaka nikada nije posjetila ginekologa, mnogi rade van struke

Komisija za pitanja mladih Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održat će sutra tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o položaju mladih u FBiH i šta se može učiniti na njegovom poboljšanju.

Prema Analizi koju je proveo Institut za razvoj mladih KULT 44,7% mladih u FBiH nije zaposleno u struci, dok ih dvije trećine smatra da nemaju puno utjecaja na donošenje odluka koje ih se tiču na lokalnom nivou.

Također, zabrinjava i podatak da ih više od trećine budućnost vidi pesimistično, a skoro jedna četvrtina mladih u FBiH je koristila usluge psihologa. Skoro polovina mladih djevojaka u FBiH nikada nije uradilo ginekološki pregled.

Ovo su samo neki od brojnih pokazatelja položaja mladih u FBiH zbog čega je sutra u utorak, 24. maja zakazana tematska sjednica Komisije za pitanje mladih Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pod naslovom “Do boljih prilika za mlade u Federaciji BiH”.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih u FBiH, poduzetništvo i mobilnost mladih na tržištu, vladini programi za zapošljavanje, zdravstvena i socijalna zaštita, stambeno zbrinjavanje te aktivizam mladih i omladinsko organizovanje, ključne su teme o kojima će se diskutirati.

Uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, Westminster Fondacije za demokratiju i Vijeća mladih Federacije BiH, sjednica je organizirana sa ciljem da se njeni Zaključci stave na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i dovedu do usvajanja zakona koji bi poboljšali status mladih.

Prisustvovat će joj predstavnici federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Na sjednici će biti predstavljena Analiza istraživanja o položaju i potrebama mladih u FBiH koju je uradio Institut, te Analiza troškova emigracije mladih iz BiH koju je realizirao WFD.

Analizu provedbe Zakona o mladima FBiH predstavit će Vijeće mladih FBiH, a potom će uslijediti diskusija o zdravstvenim i socijalnim brigama, radu i zapošljavanju mladih. Mladi često, uslijed nemogućnosti zaposlenja, odlučuju napustiti državu.

Negativan trend iseljavanja u budućnosti može donijeti niz socioekonomskih problema od kojih su neki već danas primjetni, poput pritisaka na penzione fondove, zdravstvene službe i službe socijalne zaštite.

Organizatori očekuju spremnost donosilaca odluka da se strateški i aktivno uključe u rješavanje navedenih problema kako bi ne samo zadržali mlade u BiH nego im i omogućili pozitivno okruženje za kvalitetan život.

 

klix