Poznato kome je odbijena kandidatura za člana Predsjedništva BiH

Centralna izborna komisija (CIK) je počela ovjeru prijava političkih subjekata za predstojeće Opće izbore, a jednom od nezavisnih kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prijava je odbijena.

Iz CIK-a su saopćili da su već ovjerili prijave 59 stranaka koji su ispunili uslove. Najavljeno je da će 32 stranke biti obaviještene o nedostacima, a rok za otklanjanje nedostataka je dva dana od prijema informacije, do 30. maja do 16 sati.

Ovjerene su i prijave osam nezavisnih kandidata, dok će se od njih devet tražiti da otklone nedostatke.

Saznajemo da je odbijena kandidatura Mahira Žiška za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog.

Podsjećamo, Žiško je među optuženima u predmetu “Dobrovoljačka”. Na posljednjim, lokalnim izborima bio je kandidat Bošnjačkog pokreta za vijećnika u Općini Centar Sarajevo.

Podsjećamo, CIK je nedavno raspisao izbore, ali novac za njihovo provođenje još nije osiguran. HDZ je najodgovorniji za to, jer blokira donošenje državnog budžeta. Blokada je uzrokovana zbog toga što još nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona u skladu s principom “legitimnog predstavljanja” koji zagovara HDZ. Pojedini evropski i američki zvaničnici su osudili ovu blokadu.

klix

FOTO:klix