Prošlo je 30 godina od masakra u ulici Ferhadija: Poginuli dok su čekali u redu za hljeb

FOTO: N. ĆOROVIĆ

Jedan od najstravičnijih zločina u historiji Sarajeva dogodio se tačno prije 30 godina prilikom čega su pripadnici srpskih agresorskih snaga granatom ispaljenom sa Borija su usmrtili 26, a ranili 108 građana Sarajeva koji su tog dana čekali u redu za hljeb u ulici Ferhadija (bivša ulica Vase Miskina).

To majsko jutro je, prema svjedočenju preživjelih, osvanulo sunčano, pa su mnogi građani izašli i niko nije ni slutio da će se dogoditi jedan od najvećih agresorskih zločina za vrijeme četverogodišnje opsade grada.

Masovno stradanje

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Tog 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Proučena Fatiha

Danas su prisutni položili cvijeća i proučili Fatihu, te odali počasti na mjestu stradanja ubijenim sugrađanima.

– Prosto je nevjerovatno da nakon završetka agresije još nikada nije podignuta niti jedna optužnica od strane Tužilaštva BiH, to je zaista sramotno. Kada se radi o zločinima u Sarajevu tu nema nekih velikih tajni. Znaju se komadanti i izvršioci, čak i snajperisti. O čemu se radi, to je još uvijek tajna. Težak je ovo dan. Pokušavamo i radimo na tome da Tužilastvo obavi svoj posao, kako bi oni koji su sijali smrt 1425 dana bili kažnjeni – kazao je Fikret Grabovica.

Avaz