Servisne informacije

Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme prije podne. U drugoj polovini dana širom Bosne i sjeveru Hercegovine očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Jače naoblačenje sa sjevera očekuje se tokom noći na subotu. Vjetar je slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 16, a najviša dnevna uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

Biometeorološke prilike postepeno će biti lošije sa odmicanjem dana. Prolazno pogoršanje praćeno padavinama, kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe, izraženije sa poslijepodnevnim satima. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima povrda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Zbog aktuelnih radova izdvajamo puteve: Konjic-Jablanica, Donji Vakuf-Travnik, Žepče-Zenica, Bosanski Šamac-Orašje i Stolac-Hutovo. Zbog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom. Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.