Javna ustanova CZK Goražde počela je sa pripremama ovogodišnjeg 25. internacionalnog Festivala prijateljstva koji će se održati u periodu od 1. do 6.avgusta

Direktor ove ustanove Murat Fejzić napominje kako je, nakon prošlogodišnjeg reduciranja programskih sadržaja zbog Covida-19,  izvjesno  da će njihov obim ove godine biti  zadržan u svim segmentima koji su činili dosadašnje festival te da je želja organizatora  da se on podigne na još veći nivo.

“ Tradicija održavanja internacionalnog Festivala prijateljstva nastavlja se i ove godine u prvim danima avgusta kada će Goražde ponovo ugostiti brojne učesnike iz različitih sfera umjetnosti.  Organizacioni odbor održao je prve sastanke na kojima je bilo kvalitetnih prijedloga o vraćanju festival u one izvorne okvire, kakav je bio nekad i na tome će se raditi.  Otvorene su sve mogućnosti tako da ćemo nastojati da festival podignemo na veći nivo I, obzirom da je jubilarni,  obavezni smo da ga obogatimo kada je program u pitanju” – kazao je Fejzić.

U cilju što kvalitetnijeg programa raspisan je i javni poziv za prijave programa I učesnika

“ Za manifestaciju koja promovira i prakticira najviše vrijednosti ljudskog roda razumijevanja i prijateljstva među ljudima, pozivamo sve zainteresovane umjetnike, muzičke grupe, izvođače pop-rock i narodnih pjesama i folklora, stvaraoce u oblasti književnosti, pozorišta, filma i kreatore radionicaza djecu, kao i druge stvaraoce koji žele da učestvuju da se prijave  do 23.juna, a poziv je otvoren i za građane koji imaju ideje i prijedloge za programske sadržaje „Festivala prijateljstva“ koje mou dostaviti  Centru za kulturu” – dodao je Fejzić.

Naglasio je da će konačnu odluku o prihvatanju ponuda organizacioni odbor festivala donijeti do 30. juna. Napomenuo je da centralna pozornica i ove godine ostaje na platou gradske dvorane, te dodao da će se festivalski sadržaji kao i do sada, odvijati  i u drugim dijelovima grada.

Festival prijateljstva održat će se u periodu od 1 do 6. avgusta s tim da je planirano i predfestivalsko veče, kao i Drinska regata nakon festivala.