Đajić: Nije pronađena eksplozivna naprava, UKC Republike Srpske vraća se normalnom radu

 

Jutrošnja dojava o postavljenoj bombi u zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci bila je lažna, izjavio je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

“Policija je pregledala sve, ne postoji eksplozivna naprava i mi se vraćamo normalnom radu”, rekao je Đajić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su zdravstveni radnici ogorčeni i da se nadaju kako se ovo neće ponoviti.

“Ogorčeni smo, zgroženi smo, da je ovo prijetnja i tek rođenim bebama, starim nekoliko sati, nedužnim bićima. UKC RS i svi mi smo pokazali da smo ozbiljna, dobro organizovana ustanova i da znamo šta treba raditi u neočekivanim i nenormalnim situacijama”, kazao je Đajić.

Zahvalio se policiji, saradnicima i pacijentima.

“U ovom trenutku sve ambulante, sale, odjeli, kabineti rade normalno, ne postoji eksplozivna naprava u UKC RS”, istakao je Đajić.

Iz UKC Republike Srpske u Banjaluci ranije je saopšteno da su rano jutros, na zvanične e-mail adrese ove zdravstvene ustanove stigle dojave o postavljenom eksplozivu.

O tome je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iz zgrade su nakon dojave evakuisani pacijenti i radnici, osim teških pacijenata uz koje su ostali zdravstveni radnici.

Podsjetimo, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske juče je saopšteno da je na području Republike Srpske policiji prijavljeno da je 429 osnovnih i srednjih škola primilo e-mail sa porukom prijetećeg sadržaja da je postavljena bomba u školi. 

Zbog toga su tokom dana izvršeni kontradiverzioni pregledi, a eksplozivne naprave nisu pronađene.

Dojave o postavljenim bombama juče su stigle i na adrese više organizacionih jedinica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nakon čega je obavljen KDZ pregled i ustanovljeno je da su bile lažne. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosanskopodirnjskog kantona također je putem e-maila dobilo prijetnju o postavljenim eksplozivnim napravama.

Prethodno su slični slučajevi zabilježeni u regionu i u Kantonu Sarajevo, gdje su dojave o postavljenim bombama, prije sedam dana, stigle na adrese 110 osnovnih i srednjih škola.

bhrt.ba

foto:bhrt