Kantonalna bolnica Goražde dobila vrijedne aparate od UNDP-a

Kantonalna bolnica Goražde bogatija je za nove savremene aparate. Posredstvom UNDP-a obezbjeđen je još jedan ultrazvučni aparat te drobilica i autoklav

Direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr Nermina Kamenica ističe da je donacija  vrijedna oko 200.000 KM uz napomenu da  UNDP-a  u kontinuitetu pomaže u opremanju Kantonalne bolnice Goražde.

„ Ovo je treći po redu savremeni ultrazvučni aparat koji smo dobili od UNDP-a te je nakon  radiološke i urološke, sada na ovaj način opremljena i  kardiološka služba. Drobilica i autoklav  koristit će se u novom objektu koji ova ustanova planira osposobiti za potrebe uništavanja infektivnog otpada kojeg u bolnici stalno imamo a koji se odvozi u drugi kanton da se uništi. To ćemo sada raditi na licu mjesta i stvoriti značajne uštede“ – pojasnila je Kamenica.

Subspecijalista kardiologije dr Mirzet Adrović naglašava da je dopremanje savremenog ultrazvulnog aparata, od velikog značaja za kardiološku službu.

„ Aparat koji smo mi dosad imali je stariji više od deset godina i najmanje šest – sedam puta se kvario, a iako  je u funkciji on nema performanse koje ima novi aparat koji smo dobili i koji će nam sigurno pomoći u daljem radu posebno adekvatnoj dijagnostici pacijenata iz oblasti kardiologije i vaskularne medicine“ – kazao je Adrović.

Direktorica Kantonalne bolnice podsjetila je da je UNDP i u prethodnom periodu obezbjedio značajnu pomoć  u opremanju ove ustanove između ostalog nabavkom dva ultrazvučna aparata za potrebe radiološke i urološke službe te dva autoklava kao i frižidera za transfuziološku službu. Napominje da je putem UNDP-a ali i brojnih drugih donatora za nabavku opreme od 2019. Godine izdvojeno oko 850.000 KM.