Danom sporta u Goraždu počele 12. Sportske igre mladih BiH – sjajna zabava za djecu

Danom sporta za najmlađe u Goraždu su danas počele 12. Plazma sportske igre mladih BiH pod pokroviteljstvom Grada Goražda.  Dan ispunjen takmičarskim duhom i sjajnom zabavom za djecu nižih razreda bio je svojevrsna  uvertira  za takmičenja djece starijih uzrasta koja će se u gradu na Drini održati u naredna dva dana.

Plazma Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine počele su  m:tel Danom sporta  koji je okupio brojne dječake i djevojčice od prvog do petog razreda koji su se takmičili u atletici i igri ”između dvije vatre” ali i uživali u  zabavnom programu na platou Gradske dvorane ”Mirsad Hurić”.  Učenici generacija osnovnih škola zajedno sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, upalili su plamen te na taj način ozvaničili početak Dana sporta

”  Zahvaljući radu Goraždu i gradonačelniku Ernestu Imamoviću, ove godine smo proširili naš repertoar i za najmlađe i najslađe učesnike od prvog do petog razreda osnovnih škola organizovali Dan sporta. Najbolji će se na licu mjesta okititi medaljama  a već sutra i prekosutra je nastavak samih takmičenja u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i šahu, za sve one koji se žele okušati u nekim drugim disciplinama” – pojašnjava PR  Sportskih igara mladih BiH  Ena Jažić – Šurković.

Naglašava da će se u naredna dva dana dječaci i djevočice u Goraždu kroz takmičenja nastojati izboriti plasman na veliko finalno takmičenje igara koje će se održati početkom jula u Sarajevu, a najuspješniji putuju u Split na međunarodno finale igara koje će se održati u avgustu.

” Ove godine igre će obići ukupno 45 bh.gradova i dosad već imamo oko 55.000 prijavljene djece za učešće što je zaista nevjerovatna brojka. Iako smo uspjeli i u vrijeme ovih korona godina realizovati sve naše aktivnosti, falila nam je publika, falila su nam djeca na tribinama i evo konačno to imamo i sigurno da smo ove godine unijeli jednu posebnu radost u dječiji život, s obzirom da smo se vratili u punom kapacitetu” – dodala je ona

Prihvatanjem pokroviteljstva  Grad Goražde stekao je titulu SIM grad sporta za 2022. godinu i pridružio se mnogim gradovima u regiji koji podržavaju ovaj projekat

” To je ono što je našem gradu potrebno I ranije smo govorili da je ova godina sporta kako u infrastrukturnim projektima, tako I dešavanjima te smo ponosni danas da smo centar medijske pažnje I da djeca uživaju i imaju adekvatne sadržaje te  da se afirmiše jedna pozitivna slika Goražda I sporta općenito” – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Cilj ove jedinstvene manifestacije je kroz potpuno besplatna takmičenja i putovanja, omogućiti djeci iz čitave Bosne i Hercegovine da pokažu svoja sportska umijeća te upoznaju djecu iz drugih krajeva. Učesnici igara u Goraždu ali i svi građani večeras će moći uživati i u koncertu Crvene Jabuke na platou gradske dvorane.