“Hodajmo, trčimo, šetajmo za one koji ne mogu” u znak podrške oboljelima od multipla skleroze

Atletski klub I Škola trčanja Goražde  u saradnji sa  Udruženjem  oboljelih od multipla skleroze “Feniks” BPK Goražde organizirali su humanitarnu akciju “Hodajmo trčimo, šetajmo za one koji ne mogu”.

Šetnjom  čiji je start I cilj bila Omladinska ulica obilježen je  Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze  te dat doprinos u podizanju svijesti  o važnosti podrške za oboljele od ove bolesti.  Na startu je bila  postavljena i donatorska kutija u koju su učesnici akcije mogli dati svoje donacije za rad ovog udruženja.

“ Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze bio je 30.maja ali mi smo se odlučili da to odradimo na ovaj način jer smo željeli da skrenemo pažnju I podstaknemo svijet javnosti o ovoj bolesti, problemima sa kojima se suočavaju oboljeli kao I podršci koju bi trebale da nam pruže institucije na svim nivoima.  Ova bolest je jako teška, napada centralni nervni sistem I sama činjenica da se može završiti u invalidskim kolicima dovoljno govori o njenoj težini, a mi već imamo pet oboljelih koji su stoprocentno nepokretni” – kazala je predsjendica udruženja “Feniks” Dijana Pleh.

Navodi da svaki vid podrške oboljelima od ove bolesti znači mnogo

” Imuno modulatori, terapije po koje mi iz BPK idemo u Sarajevo, uz magnet glave I sve nalaze koji su potrebni, sve to iziskuje dodatna finansijska sredstva. Primjerice D vitamin za oboljele od MS-a koji je nama lijek on nije suplement i nije na esencijalnoj listi a tu je i more durgih problema koje mi moramo iznijeti u javnost.   Mi kao udurženje  iz budžeta Grada Goražda trenutno dobijamo nekih 150 KM mjesečno I htjeli smo na ovaj način da prikupimo I nešto donacija kako bi mogli pomoći našim članovima i hvala svima koji su nas u tome podržali” – kazala je Pleh.

 

Članica udruženja Amela Serhatlić takođe naglašava važnost podrške oboljelima

” Nama svaka pomoć znači puno jer sami naši odlasci u Sarajevo i po terapije  ili na snimanja i pretrage, sve to košta i zaista lijepo je vidjeti da nas neko podržava i razumije. Multipla skleroza je tako teška bolest jer nas kad neko pogleda rekao bi – ništa nam ne fali, izgledaš normalno, stojiš ali svaki naš korak je težak. Svi smo mi bili zdravi, počev od mene i znam šta to znači, a sada ujutro kad se probudiš prvo  provjeriš da li možeš na noge. Svaki dan je borba i svaka godina je teža jer ovo je bolest sa hiljadu lica ” – ističe Serhatlić.

U Atletskom klubu Goražde i Školi trčanja naglašavaju da su uvijek spremni podržati svaku humanu akciju

” Na poziv udurženja ”Feniks” smo se rado odazvali i ovom simboličnom šetnjom podržali ovu akciju zajendo sa našim sugrađanima koji su dali novčai doprinos u skladu sa svojim mogućnostima” – kazao je član AK Goražde Emir Hastor.