Ekspedicija BiH otputovala je na sjeveroistok Evrope s gotovo najjačim snagama. Izuzev Kenana Kodre koji se povrijedio, te igre gluhih telefona s golmanom Vladanom Kovačevićem, selektor Ivaylo Petev na raspolaganju ima sve igrače koje je pozvao. Pitanje je samo u kakvom sastavu će Zmajevi istrčati na Olimpijski stadion u Helsinkiju, jer valja rasporediti snage za ostale mečeve.

BiH je s Fincima igrala ukupno pet puta, u posljednje vrijeme jako često, tako da nepoznanica među dvije selekcije ne bi trebalo biti. Jasno je da će najveća prijetnja po gol Ibrahima Šehića biti Teemu Pukki, golgeter kojeg su navijači Zmajeva posljednjih godina dobro upoznali.

Na pitanje da li je bitnije ostvariti dobar rezultat u Ligi nacija, ili spremiti ekipu za naredne kvalifikacije, Petev je odgovorio:

– Bitno nam je i jedno i drugo. Želimo da ostvarimo dobar rezultat, ali i da spremimo ekipu za ono što nas čeka kasnije. Moramo izgledati puno bolje nego u prošlom meču sa Finskom. To je bila jedna utakmica iz koje moramo dosta da naučimo. Nadam se da nećemo praviti greške koje smo pravili u novembru kad smo se sastali u Zenici i da ćemo osvojiti bodove.

Zmajevi su protiv Finske igrali pet puta, obje ekipe imaju po dvije pobjede, uz jedan neriješen ishod.

Ekipa Ivayla Peteva u Helsinkiju ima šansu da popravi utisak poslije blijedih izdanja u martu ove godine u prijateljskim utakmicama s Gruzijom i Luksemburgom na Bilinom polju.

Navijači su odavno izgubili povjerenje u bh. tim, kult reprezentacije ozbiljno je poljuljan, ukoliko uopće i postoji, a nadu u reprezentativni fudbal mogu vratiti samo pobjede. Finska je prva prilika.

Utakmica u Helsinkiju počinje u 18 sati. Nicholas Walsh iz Škotske glavni je arbitar. Sudije asistenti su Calum Spence i Ross Macleod, a četvrti sudija biće Colin Steven.

U grupi se pored BiH i Finske nalaze još Crna Gora i Rumunija.