Mladi aktivisti “SEKE” građanima dijelili cekere “Jas am neko jer sam eko”

Udruženje žena „SEKA“ Goražde  uz podršku ambasade Austrije u BiH  nastavlja sa realizacijom  projekta „Ja sam neko jer sam eko“ kojim nastoji dati doprinos očuvanju prirode.

 Jedan od ciljeva je i  smanjenje upotrebe plastičnih kesa te su mladi aktivisti ovog udruženja danas građanima dijelili cekere sa  simboličnim natpisom.

Stručna saradnica udruženja SEKA I  edukatorica na projektu,sAdisa Omerbašić pojašnjava da je današnja aktivnost realizovana povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

“ Kroz informativno-edukativni pult djeca razgovaraju sa građanima I ukazuju na problem prekomejrne upotrebe plstičnih kesa, ali I o njihovoj štetnosti. U cilju smanjenja te navike, oni su građanima dijelili cekere koji su adekvatna zamjena. Djeca su talkođe u Omaldinskoj ulici zasadila I drvo japanske šljive koje će rasti zajendo s njima, u čemu im je pomogla I predstavnica autrijsk eambasade iz Sarajeva”

Stručna saradnica za rad sa djecom i mladima u Udruženju žena “SEKA” I koordinatorica projekta Amina Sarajlić ističe da su pored današnje, organizirane I druge aktivnosti

“ Realizovan je niz edukativno-kreativnih radionica za djecu I mlade koje smo održavali kako u prostroijama udruženja tako I pojedinim osnovnim školama. Sve sui male za cilj da kod što većeg broj adjece podignemosviejst o štetnosti plastičnih kesa za zdarvlje svih nas ali I smau prirodu. Sa djecom smo razgovarali o nekim alternativama, a kako bi smo uticali na što širu društevnu zajednicu podijelili smo I određen broj sadnica pojedincima I javnim ustanovama. Akcenat je bio na urbanoj sredini jer želimo da ona ima vise zelenila a samim tim I kisika” – pojašnjava Sarajlić.

Dodala je da seprojekat nastavlja tokom ovog mjeseca  posjetama nadležnom ministarstvu za zaštitu okoliša, gradonačelnika Goražda I određenih trgovina

“ Ponovo će aktivni sudionici svega biti djeca koja će razgovarati sa njima o kreativnim načinima rješavanja prekomjerne upotrebe plastičnih kesa. Jako smo ponosni na ovaj projekat upravo zbog činjenice da su glavni akteri djeca kod kojih razvijamo društevnu odgovronost kao ravnopravnim članovima društva I većina odraslih bez sumnje može se ugledati na ovu djecu “ – kazala je Sarajlić.