BPK Goražde zainteresiran za projekat“ Od spoznaje do zaštite: Žene nosioci prava na zdravlje u BiH”

  Predstavnici italijanskog Udruženja tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – RE.TE sa Uredom u BiH te Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko –dobojskog kantona, u Goraždu su prezentovali projekat “ Od spoznaje do zaštite: Žene nosioci prava na zdravlje u BiH. Riječ je projektu ranog otkrivanja I liječenja karcinoma dojke, prvom ovakvog tipa u BiH, a za koji je interes iskazao I BPK Goražde.

Projekat su prezentirali predsjednica Udruženja Lejla Tuzlak i direktor  projekta Luca Giliberti te načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko –dobojskog kantona dr.Selvedina Sarajlić Spahić sa saradnicima, a prezentaciji su uz premijerku BPK Aidu Obuća, prisustvovali  I kantonalni ministar zdravstva, te direktori Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo i Kantonalne bolnice Goražde, Salem Halilović, dr. Medina Bičo i dr. Nermina Kamenica.

Naglašeno je da projekt ranog otkrivanja i liječenja karcinoma dojke, prvi ovakvog tipa  u BiH,  na području Zeničko-dobojskog kantona sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), sa partnerima Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko- dobojskog kantona (ZDK), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Kantonalnom bolnicom Zenica (KBZ), uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva.

 Tokom sastanka  u Goraždu predstavljeni su institucionalni i administrativni osvrti, stavovi zdravstvenih stručnjaka i istaknuta važnost ranog otkrivanje raka dojke te razmijenjena iskustva o dosadašnjoj implementaciji projekta u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i potrebnim softverskim rješenjima za cijeli projekt.

“  Posebnost projekta je što prati ishod pregleda žene, ako je nalaz “pozitivan”, prati dalji tok liječenja, a ako je “negativan”, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izliječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje – pojasnila je dr. Selvedina Sarajlić-Spahić.

Istaknuto je da BPK  koji posjeduje savremenu radiološku opremu, među kojima i digitalni mamograf, posjeduje dobre predispozicije za realizaciju ovog projekta, uz svu stručnu i edukativnu pomoć kolega iz Zeničko-dobojskog kantona.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada BPK Goražde  zainteresovana je i daje punu podršku realizaciji ovog projekta, kojem će prethoditi snimanje situacije i potpisivanje protokola o saradnji. Prva pozivna pisma i besplatni mamografski pregledi žena mogli bi započeti u septembru ove godine, a uz jedinstveni informacioni sistem, čiju javnu nabavku je ovom prilikom  najavio direktor Zavoda zdravstvenog zavoda BPK Goražde Salem Halilović, što će, kako je istaknuto,  biti još jedan doprinos  Vlade unaprjeđenju zdravstva na području BPK Goražde.